Gulai Tempoyak Tulen Perak
Kiriman: aida hamid Sumber: Turun-temurun Hits: 440 Rating: 6.00 Review: 0 |
|
Bahan-Bahan: | |
2 ekor ikan(ikut suka ikan jenis apa)
3 sudu tempoyak 4 biji cili merah - tumbuk 5 biji bawang merah - tumbuk 2 batang serai - dititik |
1 sudu serbuk kunyit(guna kunyit hidup pun boleh)
10 biji cili padi - tumbuk 1 biji timun cina(timun biasa pun boleh)-potong 4 garam & gula secukup rasa |
Cara: | |
Semua bahan yg ditumbuk tadi disatukan dan masukkan air serta serbuk kunyit. Biar mendidih masukkan timun serta ikan.Tunggu sebentar biarkan ia mendidih.Kemudian boleh dihidangkan. | |
Tambahan: | |
Sekiranya guna kunyit hidup perlu ditumbuk dgn semua bahan2 yg lain. iDAN : Mengikut kata Chef tersohor tanpa bawang ianya lagi SEDAP. |
iDAN
01 Ogos 2012
Resipi Gulai Tempoyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
3 ulasan:
Memang betoi kalu ikut resepi mak teman tak payah campur bawang...
Panjang SMI
betoi x perlu campur bawang..itu ape yg diajor oleh mak saya
Panjang SMI 77
Entahlah Joe sepanjang Mila cuba buat gulai tempoyak tak pernah jadi... sampai dia naik malas nak cuba lagi... kena cari orang peraklah jika nak rasa gulai tempoyak yang sedap... rasanya orang pahang pun hebat buat tempoyak ni...
Catat Ulasan