iDAN

02 Januari 2013

Sambal Cili Padi Tempoyak Daun Kayu










Bahan-Bahan:
60 gm serai(diracik)
10 gm kunyit hidup
20 gm cili api
50 gm daun labu
40 gm daun kunyit
100 gm petai(diambil isinya)     4 helai daun cekur
30 gm ikan bilis
100 gm tempoyak
40 ml santan pekat
250 ml susu skim
60 gm pucuk ubi
5 gm garam

Cara:
Semua sayuran dipotong halus.Masukkan semua bahan termasuk ikan bilis,petai, santan & susu skim ke dlm periuk. Masukkan tempoyak.Masak hingga pekat. Letakkan garam secukup rasa.


iDAN: Saya suka sangat sambal ini tapi reti nak buat tau makan saja. Rasanya yang pakar buat sambal ini ialah orang Negari Sembilan. Di Perak kampung saya tak pernah jumpa sambal ni; lagi sedap taruh petai kan gitu.

Tiada ulasan: