iDAN

14 Oktober 2014

Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia

Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Tuhan sudah menciptakan seluruh bumi dan isinya ini untuk kehidupan umat manusia. Namun semakin berkembangnya manusia, membuat penduduk mereka menjadi semakin ramai dan bukan tak mungkin tanah di dunia tak muat Mungkin kerana alasan itulah ada orang-orang yang dikurniakan kecerdasan sampai membuat pulau buatan di berbagai belahan bumi ini.
1. Umi Hotaru – Jepun
 Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Teluk Tokyo Aqua-Line adalah salah satu jalur lintas cepat yang menghubungkan Kawasaki, Kanagawa, dan Kisarazu di Chiba. Istimewanya, di persimpangan jalur itu dibuat sebuah terowong bawah air dan jambatan. Terowong bawah air itu diberi nama Aqua-Tunnel sengan panjang 9.6 km dan di hujungnya ada pulau buatan manusia sangat besar bernama Umi Hotaru. Mahu ke sana?
2. Pulau Spiral – Mexico
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 2 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Jika kamu tak boleh membeli sebuah pulau tropika, mengapa tak kamu buat sendiri saja? Hal itu yang dilakukan Richie Sowa pada tahun 1998 . Menggunakan lebih daripada satu perempat juta botol plastik. Pulau yang diberi nama pulau Spiral itu kemudian hancur dua tahun kemudian kerana ribut. Tapi Sowa rupanya ingin membina kembali dan berkeinginan boleh mengelilingi dunia dengan pulau buatannya itu. Memang Kerja giler..
3. Mexcaltitan – Mexico
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 3 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Mexcaltitán adalah sebuah pulau buatan manusia kecil yang berada di lepas pantai bahagian Mexico, Nayarit. Legenda menyatakan bahawa itu milik Aztlan dari suku Aztec. Namun kini pulau Mexcaltitán menjadi tarikan. Mahu ke sana? Kamu boleh menaiki perahu dari La Batanza atau sekitar 40 km dari Santiago, Ixcuintla.sumber
4. Pulau Dunia – Kesatuan Arab Bersatu
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 4 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Projek World Island ini merupakan gabungan dari kira-kira 300 pulau buatan yang merupakan penggambaran akan gugusan pulau dan benua di bumi ini. Berada 6 km lepas pantai dari Dubai, pulau ini akan mengambil lokasi 55 km persegi. Saat pulau ini sudah dibina seluruhnya, kamu boleh melihat dunia dalam versi mini.
5. Pulau Khazar – Azerbaijan
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 5 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Pulau Khazar ini juga dikenali dengan kepulauan Kaspia yang terdiri dari 41 pulau buatan. Terlerak 25 km dari Baku, pulau buatan manusia ini mengambil lokasi 3,000 hektar di atas laut Kaspia. Pemaju pulau buatan ini akan membina satu juta rumah , 150 sekolah, 50 hospital, taman permainan, pusat membeli-belah dan kompleks budaya, universiti sampai ke litar perlumbaan Formula 1. Bahkan Menara Azerbaijan yang akan menjadi menara tertinggi di dunia akan dibina dengan bayaran USD 2 bilion .
6. No Man s Land Fort – Inggeris
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 6 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Pulau ini disebut sebagai sebuah pulau yang sesuai untuk musuh utama agen rahsia terkenal Inggeris, James Bond. Terletak di lepas pantai Inggeris, pulau ini dikelilingi tembok menjulang berlapis bata. Pada era Victoria, pulau ini dibina untuk melawan serangan angkatan laut Perancis. Namun saat ini menjadi hotel mewah dengan 21 bilik, 2 helipad, dan kolam renang.
7. Pulau Orsos – Austria
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 7 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Apakah kamu ingin hidup terasing dalam sebuah pulau peribadi namun tak mahu tinggal diam di satu tempat? Sebuah syarikat Austria boleh mengabulkan keinginanmu. Pulau buatan manusia ini boleh terapung dan mempunyai dua mesin diesel yang boleh membuatnya bergerak. Pulau Orsos ini tak lain seperti kapal layar yang berbentuk pulau. Berminat memiliki? Siapkan wang sekitar USD 6.5 juta .
8. Pulau Real Madrid – Emiriah Arab Bersatu
Unik Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia 8 Unik!! Pulau Buatan Manusia Yang Terbesar Di Dunia
Pada tahun 2012, pasukan bola sepak Sepanyol yakni Real Madrid mengumumkan akan membina sebuah resort mewah dengan harga USD 1 bilion di Emiriah Arab Bersatu. Digambarkan resort itu nanti akan mempunyai taman hiburan untuk fans fanatik bola sepak dengan dua hotel bertingkat tinggi, villa yang mewah, stadium bola sepak pinggir laut dan muzium Real Madrid

Tiada ulasan: