iDAN

01 Ogos 2009

Acar Lada Ikan Kembung (Harum Aroma)

Acar Lada Ikan Kembung 3.83
Kiriman: emie
Sumber: mak ajar
Hits: 446 Rating: 3.83 Review: 0

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan kembong digoreng garing
1 biji timun -belah empat, buang empulur dan potong serong2
10 biji cili hijau- belah tengah dan buang bijinya
10 biji cili api - jgn potong
2 sudu besar taucu
2 sudu minyak untuk menggoreng
1 biji bawang besar- potong bulat2
1 biji bawang merah kecil - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia- hiris nipis
½ cawan air asam jawa
2 ½ cawan air suam panas
garam dan gula
Cara:
1.ikan kembong di goreng garing dan ketepikan.
2.di dalam kuali yang sama tinggalkan hanya 2 sudu minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
3.masukan taucu dan timun
4.masukan air asam jawa dan air suam panas, biar mendidih.
5.perasakan dengan gula dan secubit garam
6.boleh juga tambah sesudu sos tiram jika suka. (agak2 takut masin)
7.bila mendidih masukan bawang besar biar sekejap.
8. last sekali masukkan cili besar, cili api dan juga ikan. biar dalam 10 saat dan angkat boleh lah di hidangkan.
Cadangan Hidangan:
sangat sesuai untuk hidangan tengahari atau malam bersama nasi panas.

Tiada ulasan: