Berikut ini dicatatkan beberapa perkara asas tentang lemak yang perlu kita tahu.
- Lemak sumber kalori terbanyak.
- Makanan banyak lemak dan minyak menyebabkan kegemukan.
- Lemak dikaitkan dengan penyakit jantung koronari, kencing manis dan barah.
- Hampir kesemua makanan harian kita banyak mengandungi lemak.
- Makanan yang mengandungi lemak semulajadi adalah seperti: minyak, mentega, marjerin, minyak sapi, santan, krim.
- Makanan yang mengandungi tambahan lemak/minyak adalah seperti kuih muih, karipap, roti canai, kek, cucur pisang, bingka, keropok, nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, ayam goreng, ikan goreng, mayonis.
- Ada beberapa jenis lemak dan semuanya tetap menggemukkan dan seterusnya boleh menjejaskan kesihatan.
LEMAK TEPU
Menjadi beku dan keras dalam suhu sejuk (peti sejuk). Sumber utama hasil haiwan dan sebahagian tumbuhan seperti santan dan minyak kelapa sawit. Pengambilan yang berlebihan dikaitkan dengan bertambah paeas kolestrol dan risiko penyakit jantung koronari.
LEMAK TIDAK TEPU
Lembut atau cair walaupun dalam suhu sejuk. Sumber utama hasil tumbuhan dan terbahagi kepada 2 jenis:
- Mono tidak tepu : minyak zaitun, canola
- Poli tidak tepu : minyak jagung, soya, bunga matahari dan majerin lembut
- Buangkan lemak sebelum memasak
- Kurangkan minyak dan lemak semasa memasak
- Buang lemak beku dari sup/masakan
- Ubahsuai resipi:
- Tambah sayruan/kekacang
- Kurangan daging
- Gunakan herba / rempah untuk menambah rasa
- Amalkan cara masakan seperti: Rebus, Kukus, Panggang, Ampap, Tumis, “Microwave”, “Pressure Cooker”
- Kurangkan mentega, majerin dan mayonis dalam sandwic, digalakan membubuh hirisan timun, tomato dan salad.
- Bertukar kepada susu kurang lemak atau susu krim
- Bertukar kepada snek yang lebih berkhasiat seperti buah segar, jagung rebus, roti paun
- Bertukar menu daripada daging kepada ikan
- Banyakkan makan salad dan ulam-ulaman
- Bertukar kepada masakan rebus atau kukus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan