Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

16 Mei 2009

Kes kedua H1N1 dikesan, libatkan wanita P.Pinang (Ceritera)

Sabtu Mei 16, 2009


PUTRAJAYA: Kes kedua influenza A (H1N1) dikesan di Pulau Pinang dan disahkan pagi ini, yang melibatkan rakan kepada pesakit pertama yang dikesan semalam, kata Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Ramlee Rahmat hari ini.

"Pesakit ini adalah rakan kepada pesakit pertama dan sedang dirawat di Hospital Pulau Pinang. Beliau kini berada dalam keadaan stabil dan tidak lagi demam," katanya dalam sidang akhbar di sini.

Katanya anggota keluarga pesakit berkenaan juga telah dikuarantin di kediaman mereka untuk tempoh tujuh hari bagi memastikan mereka bebas daripada jangkitan virus tersebut.

"Setakat ini mereka dilaporkan berada dalam keadaan stabil," katanya.Mengulas lanjut, Dr Ramlee berkata kementerian telah mengenal pasti kesemua kontak yang berada dalam penerbangan yang sama dengan pesakit pertama dan kedua. Penerbangan MH091 yang merupakan destinasi terakhir pesawat terlibat, membawa 192 penumpang dan 15 anak kapal pada tarikh berkenaan, katanya.

"Daripada 192 penumpang, seramai 119 masih berada di negara ini, melibatkan 81 warganegara Malaysia dan 38 bukan warganenegara. Baki 73 penumpang lagi telah meneruskan penerbangan masing-masing ke luar negara pada tarikh yang sama, 13 Mei," katanya.

Kementerian juga, katanya telah menerima panggilan daripada 35 penumpang yang menaiki penerbangan tersebut untuk tujuan pengesahan.

"Selain menerima panggilan terus, kami juga edarkan senarai penumpang yang masih berada di negara ini kepada semua Jabatan Kesihatan negeri bagi tindakan segera," katanya.

Di bawah langkah yang sama, Dr Ramlee berkata tiga penumpang yang transit di negara ini pada 13 Mei lepas sebelum menaiki penerbangan seterusnya ke destinasi mereka semalam telah dikuarantin di Hospital Sungai Buloh untuk tujuan pemerhatian.

"Mereka akan dikuarantin sehingga 20 Mei ini dan kita akan aturkan penerbangan mereka selepas itu," katanya.

Sementara itu, Dr Ramlee berkata kementerian juga akan mengeluarkan laporan harian berhubung penularan wabak meningitis yang dilaporkan berlaku di Negeri Sembilan dan Melaka serta wabak leptospirosis di Pulau Pinang.

"Orang ramai tidak perlu panik kerana apabila ada wabak baru yang dikesan, ini menunjukkan sistem kesihatan negara kita berada pada tahap yang sangat baik.

Kementerian akan memastikan semua langkah-langkah yang perlu dilaksanakan dengan serius untuk menangani perkara ini," katanya.

Di ALOR SETAR, Jabatan Kesihatan Kedah meminta dua individu dari negeri ini yang menaiki pesawat Penerbangan Malaysia MH091 dari New York yang tiba di KLIA pada 7.15 pagi 13 Mei lepas, segera menghubungi Kementerian Kesihatan atau terus membuat pemeriksaan kesihatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini.

Pengarah Kesihatan Kedah Datuk Dr Hasnah Ismail dalam satu kenyataan hari ini berkata tiga individu itu yang berasal dari negeri ini disenaraikan menaiki pesawat tersebut.

Beliau berkata salah seorang daripada mereka iaitu lelaki berusia 33 tahun, telah datang ke Bahagian Kecemasan HSB pada 6 petang semalam dan selepas menjalani pemeriksaan, dia didapati sihat dan diarahkan menjalani kuarantin di rumah.

Difahamkan dua lagi individu tidak dapat dihubungi kerana alamat mereka kurang jelas. BERNAMA

Cabaran Minggu Teater Muzikal Di AF7! (Hiburan)




29 APRIL 2009: Sepanjang minggu yang lalu, saya bersama orang-orang lain di fakulti dok susah hati memikirkan macam mana nak jadikan pelajar-pelajar AF7 ni seorang IKON yang mempunyai pakej yang lengkap. Biarpun banyak 'breakthrough', perubahan dan transformasi yang mereka lalui, cabaran-cabaran impossible telah mereka berjaya atasi, hakikatnya dalam 7 atau 8 minggu sahaja, there's only so much that we can do. Ini pun, students berlatih sampai pukul 1.30 pagi bersama cikgu-cikgu yang sanggup bersengkang mata melatih mereka, selepas semua kamera dah off dan semua krew produksi dah balik rumah.

Masa 24 jam sehari memang tak cukup. Kadang-kadang, frustrating juga bagi fakulti apabila kami menegur mereka tentang teknik nyanyian, penghayatan, persembahan, gerak tari, tapi kami sedar bahwa sebenarnya the main problem with almost all of them is, EXPOSURE!

Ada antara mereka yang tidak tahu apa itu 'google', facebook, tak pernah surf YouTube, tak pernah tengok videoclips di MTV. Mereka ni 'raw' dan fresh sangat, tak ada experience dan reference kepada apa yang dimaksudkan sebagai sebuah persembahan yang bertahap 'luarbiasa'. Inilah challenge kepada fakulti, untuk mengubah mereka seminggu ke seminggu ke arah menjadi seorang SUPERSTAR apabila keluar dari akademi nanti.

Semua yang menonton AF pun dah maklum di Akademi ni jangankan handphone, radio, TV, internet, suratkhabar semua tak ada, malah tingkap untuk menjenguk kehidupan dunia luar pun tak ada. Bila saya cerita pada mereka bahawa saya diberitahu Najwa yang bernyanyi dengan Hafiz tu anak TPM baru kita, mereka semua terpinga2…. Principal, TPM baru kita siapa? Kesiannya… disebabkan 'terkurung' dalam Akademi ni sampai kita bertukar PM dan TPM pun mereka tak tahu!
Minggu ini, pelajar AF akan diuji mengikut syarat kedua AF musim 7 iaitu 'BAKAT SERBA BOLEH'. Mereka dikehendaki menguasai ketiga-tiga disiplin seni di masa yang sama, dalam sedutan babak dari 3 naskah teater muzikal yang pernah dipentaskan di Istana Budaya sebelum ini.

Tema muzikal ni fakulti menganggap sebagai cabaran yang mudah-mudahan dapat menggabungkan kesemua pelajaran dari kelas muzik, kelas lakonan, kelas tari dan kelas motivasi serentak, kerana sememangnya teater muzikal adalah bentuk persembahan paling mencabar untuk seorang penghibur. Kira macam ujian yang paling susah, tahap maksima!

Sejauh ini, pelajar-pelajar masih tersekat dan 'limited' menjadi dirinya sendiri apabila dia beraksi di atas pentas. Mungkin kerana mereka belum cukup pengalaman untuk berani mencuba 'menjadi' orang lain dan melupakan diri mereka sendiri saat performing itu. Fakulti mengharap bahawa dengan latihan teater muzikal yang sudah tentu 'memaksa' pelajar itu menjadi karekter yang berlainan daripada dirinya, ini akan membantu mereka supaya lebih yakin untuk cuba memasuki watak apa-apa saja mengikut keperluan sesuatu lagu tugasan. Mudah-mudahan…

Hari ini Akademi penuh dengan kehadiran macam-macam tetamu khas. Ahmad Idham dan Cat Farish yang pernah menjayakan Impak Maksima The Musical datang berjumpa dengan Aishah dan Yazid, berkongsi dengan mereka tentang watak DK dan Ika yang akan dimainkan oleh mereka. Nampak lega sikitlah Aishah dan Yazid dengan kehadiran Idham tadi. Acis pun ada hari ni untuk discuss dengan fakulti muzik dan juga Cat dan Chedd Yusoff pasal skor muzik semua lagu untuk minggu ini. Di samping Idham dan Cat, Dato' Zahim Albakri yang merupakan pengarah teater muzikal PGL dan juga P.Ramlee, juga datang petang tadi untuk membantu Claudia dengan wataknya sebagai Puteri.

Di studio tari pula, Pat Ibrahim, koreografer PGL dan P.Ramlee, berkerja dengan Akim untuk mengajarnya dance steps untuk lagunya, Titah Sultan. Sangat mencabar untuk Akim, kerana menurut pengkritik, gerak tarinya merupakan kelemahan Akim. Saya berkata pada Akim, if you can overcome this challenge, like Hafiz overcame the rap song last week, you will SHINE. Akim is a fighter, pada dia, ON aje, itulah semangat pelajar2 AF7 yang buatkan kami di fakulti sayang kat mereka tu.

Tadi pagi, Musly Ramlee yang memainkan watak P.Ramlee dalam Muzikal P. Ramlee dan Emelda Rosmila yang berlakon sebagai Azizah juga hadir di Akademi untuk membantu Hafiz dan Isma dengan tugasan mereka. Cabaran Hafiz minggu ini adalah untuk menyanyikan lagu P.Ramlee, Di Mana Kan Ku Cari Ganti, dengan penuh emosi, kerana baru sahaja mengucapkan selamat tinggal kepada kekasihnya yang juga merupakan sumber inspirasinya, Azizah.

Nak bikin suara macam P.Ramlee ke nak nyanyi dengan suara dan style Hafiz sendiri? Yang penting, emosi dan penghayatan tu mesti jujur dan penonton akan terasa. Suara apa yang keluar tu mesti memberikan kami yang menonton nanti, gambaran gundah gulananya jiwa Ramlee meninggalkan Penang untuk mengejar cita-citanya di Singapura.

Challenge Isma adalah untuk melakonkan watak Azizah yang mana sifat-sifat yang ada pada Azizah itu menjadi idaman dan impian semua lelaki. 'Perfect woman' lah, kirakan. Di masa yang sama, dia cintakan Ramlee tetapi dia tahu bahawa Ramlee perlu meninggalkan Penang dan meninggalkan Azizah sendiri kalau ingin mencapai cita-citanya. Di saat ini, 7.54 pm dan kesemua pelajar ada di dance studio berlatih dance steps untuk lagu2 bonus, Dewa Perang dan juga What Time Is It?

Kesian betul saya lihat mereka belajar bentuk tarian Jawa dengan Aris Kadir yang sangatlah penyabar orangnya. Lepas tarian Jawa, bertukar rentak dan mood kepada lagu High School Musical dengan tiba-tiba! It's going to be our most challenging week this week, tapi mudah-mudahan pelajar AF7 akan atasi segala cabaran lagu-lagu yang belum biasa didengari, ditambah dengan dialog, perlu berlakon, menari untuk lagu bonus dan juga lagu anthem AF, Menuju Puncak. Doakan kami ya!