Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

31 Mac 2016

Avanza Selepas Jalani Topoverhaul Ada Pulak Masalah Lain...

Civilian
Selepas mengalami masalah paip besi bocor (entah apa nama paip tu) akhirnya avanza aku terpaksa diangkat head dan dibaik pulihkan ... setelah 2 bulan menunggu...dan si pomen kenakan aku dengan bayaran RM1530 ejas punya ejas dapat RM1400...nak tanya pada yang berpengalaman berbaloikah cas yang dikenakan itu...?

Satu masalah lagi...bila aku bawak kereta ada tu keluar signal check engine...call balik pomen kata kena pergi scan computer & ejas tuning...bila scan tetap kena bayar RM50...

Maka keluar result "VVT SENSOR CAMSHAFT POSITION SENSOR CIRCUIT RANGE"...pulak dah...bila tanya alat tu harga RM250...Ya Allah mana lagi nak cekau duit...

Soalan aku sekarang....
1)Berbaloikah cas yang dikenakan?
2)Logik ke alat boleh jadi rosak punya dari masalah mula2 tadi?
3)VVT SENSOR CAMSHAFT POSITION SENSOR CIRCUIT RANGE ok ke harga RM250 atau murah lagi...?
4)Alat tu boleh repair tak?
atau ada altenatif lain...
harap sudi kiranya teman2 disini memberi bantuan

Masalah seterusnya....
Baru2 ni drive tak sampai 15km temperature naik lagi....terpaksa aku berhenti untuk redakan... setelah aku cabut & cuci sensor tu...
- Signal check Engine dah tak keluar...tapi Engine macam tak stabil je apa lagi masalah ni...pening ooo...


ko gi service kereta kat bengkel biasa ke SC? kalau kedai biasa baik cari kedai yang memang dia biasa buat untuk jenama Toyota kalau tidak memang masalah.
krol_terung

abg ipar aku sampai skrng problem dgn avanza dia .. dvvt dia masalah, kes bermula dengan overheat lah pasal tak tutup tangki air radiator...setahun lebih tak jalan... asyik bertukar mekanik... suruh hantar kat SC dia tak mau....
ryusei

enjin 1.3 ke 1.5?
Biasa part macam sensor ni jarang yg boleh repair... rasanya memang tak boleh pun... dulu pernah jugak tukar satu sensor dekat kereta wira...sensor ni baca timing enjin kalau aku tak salah ingat laa...harga dekat rm150++ jugak laa... confirm ke sensor tu yang rosak bro..? takut dah tukar..tak selesai jugak masalah...
ni yg payah kalau byk sgt pakai barang elektronik...sensitif...
zaberi

Betul tu. itulah kos yg perlu ditanggung kalau angkat enjin. overheat menyebabkan enjin kena ovohol.
kos sekita rm 1000-1500 biasa lah tu... berkenaan tuning juga itulah kaedahnya. kena rm50 murah dah tu. biasanya 60-100... vvti sensor? apa-apa kereta moden memang slalu rosak sensor. g setting kat toyota. tapi mahal ler...
qba437

kalu proton yang jadi macam nih...tak tau nak kata..
ratusanRM


Cuba masuk dalam group FB TAVAC. Tanya masalah kat sana :D:D:D
Mat Abid

Takkan la buat top pun kena rm1400...kalu overhaul satu enjin, logik jugak...
Civilian
kereta tu kene kat kawasan kampung...aku naik pening masa tu nak hantar mana...rosak pulak dekat dengan bengkel tu...tu yang hantar kat situ je...huhuhu
Civilian

Itu yang buat aku risau hari pergi scan kata masalah tu...pastu pomen (pomen lain ni)t u usik apa ntah dia kata dah ok tapi tahu berapa lama tahan...tak kena cas cuma perlu bayar untuk scan je...
bila jalan tak sampai 500 meter jadi balik isk... nak hantar balik pomen tu kata lain hari pasal dah petang...
OTW balik singgah kat bengkel lain pastu cerita kat dia masalah & result tu...dia suruh aku pergi kedai tanya barang tu...ada...harga rm250...aku tak beli lagi pasal over bajet... balik bengkel cina tu kata ok dah...tapi tak tahu berapa lama boleh tahan....memang pun tak sampai 10km jadi balik...macam sesak nafas kereta tu...huhuhu...
Civilian

Inilah masalahnya klu hantar kat pomen yang tak biasa buat kereta jenama toyota,aku tak berani nak komenlah sbb benda dah buat! tak pun bro pergi cari mana2 bengkel yang biasa dok repair brand toyota mungkin diorang lebih tahu.
zizanJR

top overhaul mmg mekanik cekor camtu rege dia....bab sensor2 tu kalau problem tukar je bro...
sangbogol

top overhaul mmg harga dia mcm tuh klu ko tukar sekali dengan piston ring,klu tak tukar piston ring harga dia dalam 350+ ja klu untuk kereta2 biasa mmg itulah harganya.Tapi klu toyota nih aku tak taulah.......try tnya service centre brp diorg charge untuk top overhaul?
sayur kampung

salam..pomen pun kena pegi kursus la..ini zaman bukan toyota ke20 lagi... macam jenis system ader nak pulak semua pakai sensor..bila ader hal cucuk komputer la aper la...masa tngh repair xnak pulak buat tau nak pakuk je... antar elok dapat balik x elok.. naya orang jela

-antar servis center je bro suh kompom sensor 2 rosak ke tak
-pengalam aku sensor camshaft nie kalau betul nak kong enjin kau macam nk mati...
rocketeer999

ikut pandangan aku problem baru tu berlaku masa pomen angkat head kete ko.... die pasang balik x betul..
skiperz

Sy pakai kelisa pun diaorg nak charge 1300 pasty kene tinggal seminggu Kat bengkel
ryusei

masalah asal, keta overheat...pas tu buat top overhaul....bila siap top overhaul...lampu check engine plak menyala...bila diagno...vvti sensor error...aku rase ade benda pasang tak betul masa top overhaul tu...

kalau tak salah kod engine avanza k3ve kan? sama macam myvi...
cuma avanza guna 1 belt untuk power stereng,compressor dan alternator...
myvi plak ade 2 belt yg control benda-benda tu semua...
agak-agak enjin myvi boleh masuk kat avanza tak?
fxjaybee.co

Sepatutnya pomen yg overhaul kena bertangungjawab sampai selesai masalah. semua kos pomen tu kena tangung sebab dia puncanya... kalau dia x nak tanggungjawab, kasi pecah kepala pomen tu....
ayah_ne


Ni ambe stuju. Terasa mahal jugak pd ambe. Bab sensor tu takleh repair kena tukar...
zamreda

salam..pomen pun kena pegi kursus la..ini zaman bukan toyota ke20 lagi
macam jenis system ader nak pulak semua pakai sensor..bila ader hal cucuk komputer la aper la...masa tngh repair xnak pulak buat tau nak pakuk je..
antar elok dapat balik x elok
naya orang jela

-antar servis center je bro suh kompom sensor 2 rosak ke tak
-pengalam aku sensor camshaft nie kalau betul nak kong enjin kau macam nk mati...

kepandaian pomen bukan tau saja bukak nat pasang skru aje...
basik utama skg pandai ilmu karan...
kalau pandai elektronik tak ada hal...

yang pomen tu mungkin talaan timing pulley shaft salah menyebabkan sensor pun yang fungsi betul pun sistem ecu pun ttp kata sensor tu salah..:-?:-?
Civilian

top overhaul mmg harga dia mcm tuh klu ko tukar sekali dengan piston ring,klu tak tukar piston ring harga dia dalam 350+ ja klu untuk kereta2 biasa mmg itulah harganya.Tapi klu toyota nih aku tak taulah.......try tnya service centre brp diorg charge untuk top overhaul?

tak tukar piston ring pun...yang tukar...nut head 6 batang dia cekik aku rm45 sebatang...sedangkan aku dah cadang kat dia harga kedai kat kawasan dia harga rm14 sebatang....pastu tukar spring valve 4 batang pasal bengkuk masa dia welding pada nut masa buka head harga spring rm50 sebatang...pastu gasket...kalau tak salah dia guna gasket kembara...
Civilian

Salam..pomen pun kena pegi kursus la..ini zaman bukan toyota ke20 lagi
macam jenis system ader nak pulak semua pakai sensor..bila ader hal cucuk komputer la aper la...masa tngh repair xnak pulak buat tau nak pakuk je..
antar elok dapat balik x elok
naya orang jela

-antar servis center je bro suh kompom sensor 2 rosak ke tak
-pengalam aku sensor camshaft nie kalau betul nak kong enjin kau macam nk mati...

-tu la pasal...tak rasa berdosa ke depa ni...
-nak hantar SC modal dah tahap kritikal sangat dah... :(
-memang mcam tu jadinye...
Civilian

Sy pakai kelisa pun dieorg nak charge 1300 pasty kene tinggal seminggu Kat bengkel

tahan jugak seminggu...
aku punya 2 bulan bro...
Civilian

Masalah asal, kereta overheat...pas tu buat top overhaul....bila siap top overhaul...lampu check engine plak menyala...bila diagno...vvti sensor error...aku rase ade benda pasang tak betul masa top overhaul tu...

kalau tak salah kod engine avanza k3ve kan? sama macam myvi... cuma avanza guna 1 belt untuk power stereng, compressor dan alternator... myvi plak ade 2 belt yg control benda-benda tu semua... agak-agak enjin myvi boleh masuk kat avanza tak?

entah la aku pun tak tahu betul ke tak dia pasang...
Civilian

sepatutnya pomen yg overhaul kena bertangungjawab sampai selesai masalah. semua kos pomen tu kena tangung sebab dia puncanya... kalau dia x nak tanggungjawab, kasi pecah kepala pomen tu....

serba salah dengan pomen macam ni...dia cakap manyak baik... pelan-pelan cakap...
dalam pada tu aku rasa macam aku kena cekik...:((
Civilian

hantar la ke tempat yang diiktiraf.
man88

sepatutnya pomen yg overhaul kena bertangungjawab sampai selesai masalah. semua kos pomen tu kena tangung sebab dia puncanya... kalau dia x nak tanggungjawab, kasi pecah kepala pomen tu....

Setuju,
Civilian

Avanza saya pernah kena overheat smpi enjin jem buat overhaul lps seminggu keluar lampu check enjin hantar balik kt pomen tu dia buat tak betul...

Masalahnya tempat aku dengan bengkel jauh sangat...aku kat pahang skg ni...pomen tu kat kelantan...
dah tu pomen kau settle balik tak masalah tu...
miehensem

tt.. la ni toksah semak2 kepala.. towing balik je keta tu.. tt time towing tu dok la dlm keta.. atau naik sekali lori towing..

dok hide n seek camni mmg sakit hati.. sbb tak selesai masalah.. dah tau pomen jenis tak reti.. better blah je.. drpd benda lain pulak rosak..
Civilian


la...kete tu dah wat balik...
tapi wat balik dalam senak enjinnye...
alasan dia kat kelantan takde tempat scan computer...
aku yang tak reti wat balik je la...
aku ingat esok nak cite balik dengan dia & nak mintak balik sebahagian dari duit aku bayor tu...
kalau dia taknak tanggung jawab aku tak halal dunia akhirat...:(
sangbogol

tak tukar piston ring pun...yang tukar...nut head 6 batang dia cekik aku rm45 sebatang...sedangkan aku dah cadang kat dia harga kedai kat kawasan dia harga rm14 sebatang....pastu tukar spring valve 4 batang pasal bengkuk masa dia welding pada nut masa buka head harga spring rm50 sebatang...pastu gasket...kalau tak salah dia guna gasket kembara...

mmg ko kena cekiklah nampaknya :D
man88

Oo jauh tu, aku punya pomen settle

Balik, parah juga masa tu dekat 3k kena.tu cerita 2 tahun lepas, sekarang ni condition kereta aku dah jadi sama macam kereta kau sbb kena overheat minggu lepas nasib enjin tak jem.overheat tu sebab hose radiator bawah terlepas klip pomen tak pasang , tak tahu pomen tu sengaja ke apa..geram betul
has_mmu

Camni kot barang dia?

Pandangan saya:
1. Cari pomen yang biasa buat..
2. Survey 3-4 bengkel dan buat comparison..
3. Lepas ok.. terus jer jual kereta tu..(selamatkan poket anda) beli kereta baru.
4. Kalau engine tu dah pernah overheat.. engine block mungkin dah tak elok.. dan wire engine mungkin dah keras dan tak elok..

Saya pun biasa bertekak dengan pomen... kalau dia buat macam2 cerita..
skiperz

tahan jugak seminggu...
aku punya 2 bulan bro...

Aku tahu sbb ape 2 bulan..die pegi buat kereta lain la kot sbb nak kejar sales..

- Siapa pernah ganti gasket enjin Avanza atas & bawah... Jika dua-dua gasket bocor memang kena angkat enjin udah pasti upah sahaja sekitar RM300 dua gasket tu mahal tak?. Minyak hitam sudah tentu kena tukar. Tanpa overhaul... Cer siapa boleh kasi kosnya?.

Ikut ceritera Civilian di atas ianya berkait dengan Topoverhaul memang banyak kerja tapi tak perlu angkat enjin sebab sy selalu juga duduk di bengkel rakan Pomen Di Raja. Topoverhaul sekadar buka tutup/head juga

1.Kebuk silinder(cylinder head)
2.Injap minyak dan exhaust(exhaust valve, fuel valve)
3.penahan injap( valve seal)
4.Spring injap(valve spring)
5. Penahan penyebar api(Distributor seal)
6.Penggerak (Rocker Arm Pulley)
7.Pemegang (Roc1.ker arm)
8.Gasket silinder(head gasket)
9.Skru silinder

Jika ada yang kena tukar memanglah sampai RM1000 lebih. Dua bulan tu melampau lama, biasanya sekitar seminggu itu munasabah; itu pun buat kerja lain. Bukan ngadap enjin satu itu saja.