Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

21 Disember 2008

Menjejaki Dewi Tenggiri Episod 3 (Singgahsana)

21.12.2008

Siapakah Che Wan

"Abg iDAN Che Wan telah sediakan set pancing tenggiri untuk abg iDAN" Fareez mengejutkan aku ketika kami telah menuju ke lebuhraya dari Banting.

Aku diam sahaja, terbayang akan cita-citaku agar memiliki barang sebuah kekili yang baik bagi meminang Dewi Tenggiri. Jika aku tidak mampu membeli yang baru, cukuplah sekadar kekili terpakai. Aku selalu juga membuat tinjauan di kedai menjual peralatan pancing. Boleh dikatakan semua kekili yang cantik & berjenama mesti sekitar RM500 ke atas harganya. Masih tak mampu aku.

Aku melihat jam tangan 8:45 malam. Congakan aku agar tiba di lebuhraya ke Selatan sekitar jam 9:00 malam hampir menepati sasaran. Aku terbayang wajah Nik yang machoo, kasihan dia; atas gesaanku dia awal-awal Fairuz telah hantar di Terminal Bas Kajang. Belum maghrib kami telah pun menghantar dia. Tentunya dia telah pun menaiki bas untuk ke Pantai Timur. Kampung halamannya.

Pak Mertua Fareez yang aku temui tadi masih lagi tak kebah demamnya. Memang musim demam. Aku pun baru sahaja diserang demam & batuk dua minggu lalu. Satu yang mengejutkan Pak Mertua Fareez pernah berkerja dengan MARDI tempat kerja lamaku. Dia bertahun-tahun berkerja di Cameron Highland. Sebut MARDI di sana tentunya aku teringat abg saudaraku sebelah Opah Bi. Abg Rosli.

"Abg kenal tak dengan Abg Rosli..?"

"Apa tak kenalnya lama kerja dengan dia di Cameron Highland!, kenapa kenal rapat dengan dia ke?"

"Pangkat abang saudara, masa saya kerja di MARDI Serdang memang kerap berjumpa dengan dia. Bila dia telah pindah ke Cameron Highland memang lama tak jumpa"

Kecil dunia ini, pusing-pusing sudah kenal dengan orang yang sama. Ayah Fareez dikira tekong juga, punyai bot sendiri pun kerap turun ke laut dengan Fareez & Fairuz.

Aku tersepit di celahan peti ikan yang besar di kerusi belakang. Ngam-ngam muat badanku dengan saratan barangan lain. Entah bagaimana boleh Fairuz tersilap susun barangan. Seharusnya peti ikan besar muat di bonet belakang. Harap-harap sampai di Sedili badanku boleh mengecil dihimpit barangan. Langsing seperti zaman bujangku.

Aku terbayang wajah Che Wan di internet, aku mengandaikan Che Wan tak jauh rupanya macam Pak Mertua Fareez, berwajah sawa matang; Kulitnya terbakar. Sebab asyik ke laut.


Aru & Fareez mengintai Dewi Tenggiri

Lebuhraya agak sesak sebab Senin cuti umum. Tentunya ramai mengambil kesempatan pulang ke kampung. Malahan kenderaan yang menuju ke ibukota pun tak kurang saratnya. Aku menjeling meter kereta Wira Fairuz yang dipandu Fareez. 120 km terkadang lebih dari itu. Nampak meter kepanasannya naik meninggi.

"Ini kali ke berapa iyer Fairuz kau turun ke laut dengan Che Wan!"

"Lima atau enam kali kot lupa dah!... rasanya ada setahun lebih tak jumpa dia!" Memang Fareez & Fairuz kerap memancing dengan Che Wan. Bagiku memang tidak dapat membayangkan bagaimana orangnya Che Wan. Apatah lagi rakan pemancing Johor yang lain.

"Tadi aku cuba respon forum yang Che Wan tulis, teruk amat talian internet di UPM; tak kesampaian.."

"Isu apa tu abg iDAN!"

"Dia ajak rakan MFN yang di Johor jika ada masa sesama berkenalan dengan kita di Restoran Jenggo."

Aku membayangkan wajah-wajah asing yang bakal aku kenali nanti. Wajah nelayan belaka. Memancing disamping dapat mengail ikan; sesungguhnya dapat menjalinkan talian persahabatan. Biarpun ada setengah kenalan itu agak janggal untuk didekati tetapi ada juga yang cepat mesra & rasa senang digauli.

"Nik hantar SMS ini dia dapat kenalan sebangku... gadis pantai timur!" Biasalah berjalan jauh. Di mana-mana kita boleh dapat kenalan. Seronoklah Nik tidur sebelah anak dara.

"Jangan lupa isteri dalam pantang pulak!"

Sebut masalah isteri; bagaimana kaki pancing meminta izin turun ke laut dengan isteri. Apatah lagi jika kerap sangat. Tahun lalu jika tak silap aku sekadar dua kali ke laut. Selebihnya memancing sekitar tempat kerja sahaja. Fairuz kerap juga memancing sampai ke Thailand. Dengar khabarnya Che Wan pun kerap memancing sampai ke Sarawak. Bagaimana penerimaan isteri. Apatah lagi terkadang terpaksa bermalam di Thailand.

Memancing terkadang memang boleh diandaikan mengutip pengalaman; boleh juga diandaikan melancung.

"Kita akan keluar pintu tol apa iyer!'

"Kulai!!!"

Mata tak mahu mengantuk, bayangan senyum Dewi Tenggiri langsung tak nampak di kotak ingatanku.

Tip Daripada Che Wan

Kangbelu
Advanced Member

Benarkah fakta jika menguna light rod, sentapan akan kurang terpacak pada tenggiri dan menyebabkan selalu rabut pada hook?
Untuk rod PE2 apa kombinasi terbaik bagi mainline(braided) dan shock leader.

Terima Kasih

A.alaikum kenkawan..

Kangbelu..set bro xzoga PE 2 tu sangat sesuai untuk tenggiri. Fakta yang bro tanyakan tu memang benar tetapi seperti mana kawan bagitahu penggunaan light rod ialah untuk menyerap lebihan power sentapan. Jadi kita kena sentap dengan kuat. tapi yang paling penting sekali kita jangan biarkan tali pancing kendur bila sudah mengena..InsyaAllah berhasil.

Mari kita bandingkan..antara gunakan set biasa tenggiri yang sesuai tapi tenggiri tak jamah dengan menggunakan set yang light tapi sudi dijamah tenggiri walaupun peluangnya kurang.

Set bro tu dipadankan dengan kekili kelas avet yang Rahim pakai tu sesuai dikenakan dengan mainline 20lb-25lb kerana selain spoolnya dalam, powernya pun bagus. Kalau nak masukkan line 12lb-15lb kawan takut hujung joran yang keras boleh mengakibatkan over shock pada line dan boleh memutuskan line atau perambut.

Posted on 21.12.2008 at 12:24 AM

- bersambung


Dewi Tenggiri 4

*