Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

14 November 2010

Respon Buat AC

nenek kebayan says:
KUALA LUMPUR Selepas beberapa hari membuat laporan polis kerana mendakwa dirinya diugut oleh hantu internet yang maya (macam Maya Karin tu) dan seterusnya jadi bahan komedi sepanjang hari dan malam di facebook, penyanyi dan pengacara, En. Mizal Zaini (Datuk? kahkahkah! Jangan la malukan DYMM Tuanku Sultan Pahang begitu sekali bang), 39, atau AC Mangkok tampil memberikan penjelasan berhubung beberapa isu yang ditimbulkan penulis blog Aidid Mu’addib (hai sume… pekabo?), antaranya mendakwa harga gelang AC bukan AS$25, tapi AS$12.50 sahaja (38 hinggit!), tetapi dijual dengan harga RM1000 kepada bebudak Melayu, penjualan gelang AC di gedung Marks & Spencer di London yang tak pernah berlaku (M&S London dah confirm kan), tiada lesen jualan langsung (KPDNKK dah confirm kan) dan gelaran Datuk yang masih belum diterima (tapi saban hari guna Dato’ ini, Dato’ itu di facebook. Dato’ AC Mangkok is in da house YAAALLLL… mari joinT ACK. Kalau tak joinT, nanti uols akan FILL FRAST!!!).
Beliau yang kini bergelar ahli pengelentong terhebat di facebook, yang telah lebih setahun menggunakan statusnya sebagai seorang artis cokia’, selaku kepala ketapi AC Konsortium Sdn Bhd, menyifatkan dakwaan terbabit semua memang betul belaka, tetapi berharap 3 orang wartawan Harian Metro yang interbiu dia tu, boleh terus senang dikelentong dan dapat menulis artikel ikut apa saja cakap dia, supaya perniagaannya dapat diteruskan, dan duit orang-orang Melayu itu terus masuk poket dia dengan membeli gelang costume jewelry yang dijual oleh Lulu Zheng (dari Guangzhou, China). Ini katanya perlu untuk meningkatkan mutu kewangannya, supaya beliau dapat beli Hummer pulak… Beliau dah bosan dengan Bentley tu, ulasnya…..
Ah! Udah udal le tu yeop! Let’s be serious! I AM a serious kinda guy when the need arise. And this issue of selling useless bracelets to the Malays and promising returns via a pyramid-scheme model of business is bloody damned serious. This involves millions of ringgit. This involves thousands of people who is wearing worthless bracelets with imitation diamonds that has no health value whatsoever. But this guy above is raking in money by the truck-loads nonetheless. It’s a crazy world we live in…. but that is Malaysia for you. And I am angry at the power that be, that allows this situation to persist for so long. Where is our common sense in this day and age? Is this the state of Malaysian society in the 21st century? Am I supposed to be proud… or ashamed?
By saying that he is being threatened by dear ol’ Aidid Mu’addib here, and saying that he had already hired a bodyguard… this is taking this on-going ludicrous stupid situation a notch hire than it had already been. Oh goodness me! Who wants to physically attack him, pray tell? Not me, honest to God! An attack from all those poor Malays that bought that useless trinkets from him… now, that’s a possibility. Imagine all those angry customers’ feelings. I couldn’t care less if he had constipated for the last 7 days or if he had started sweating real blood from his sweat pores… I just couldn’t care less, man! Not for a single minute. But then, that’s mighty generous of him to hire a bodyguard. Hopefully Mr. Arjun Thangaraja or Malik Noordin (yang sasa-sasa gitu) will both get that gig. At least that huge amount of money that he swindled from all those poor souls is put to good use, isn’t it? It can keep the bodyguard’s children well-fed, and the bodyguard can also join ACK business… package A probably.
And whoooaaaa! AC Mizal “challenged” me to come forward and show my ugly face ha? Hebat tu bang AC! Pengecut katanya…. dan atas berani kerana benar ke Mizal? Benar apekejadahnya? I thought this guy was a singer. I didn’t realise he is also a COMEDIAN. Anyway… pengecut ke, apa ke, ada aku kesah? Have you all read my blog thoroughly from top to bottom, inside-out? Is AC Mizal my only grouse? Is he the only one who is stealing money from other people? AC Mizal is just a drop in the bucket my friends. OK, a cup in the bucket. Once he goes to jail, I’ll move on to Hairul Nizam and that 2 brothers, and then I’ll go on to chase Morgan and Celya Tay, and then I’ll go after the real clown KhairolR (not particularly in that order)…. It will never stop with just AC Mizal, guys. Gimme a break, man! You all think AC mizal is a celebrity ha? Not to me, man. To me, he’s just a swindling snivelling shite! The twisted “penyamun” of bangsa Melayu of 2010.
Again this “fitnah” isu is raised. Where’s the fitnah people? I caught AC Mizal red-handed. HE GOT BUSTED! BUSTED IN HUGE CAPITAL LETTERS! (Like Candace in Phineas & Ferb said: BUST ‘EM! BUST ‘EM! BUST ‘EM!). And anyway, I trust KPDNKK and SKMM will investigate every single thing that I had presented here in my blog. The way he puts it is that, maybe “someone he knew” is envious of him, and was not happy he wasn’t put in jail recently concerning that issue of that overdue money for his children. OMG! I don’t freaking care about his private life, man! That’s his lousy embarassing private issues that I have no interest in. Mizal… you think you were an MC or whatever, you’re so BIG to me ha? How many times do I have to say… I never watched that wretched one-cent-no-use Akademi Fantasia, and I don’t even really know who this AC Mizal guy is, until I found out about those issues concerning the business of those freaky magic bracelets and the accompanying pyramid-scheme that goes along with it. That’s what Aidid Mu’addib does, isn’t it? Son of Mu’addib chase after people who do pyramid-schemes day in, day out in facebook. And knowledge must flow! If you wanna sing and give time to useless people like Salima and Khai and Lan whathisname or whoever there are out there (who think that singing out-of-tune songs on TV is really worthwhile)…. Woi! You’re just a bunch of losers to Aidid Mu’addib. Get a life! Go to school!
Balik-balik cerita ugutan “elok sembelih aje kut” mamat ni buat modal untuk kasi cerita sensasi kat Harian Membiol. Dey, tak tau ka, bebudak kat facebook saban hari bertempik sorak, ketawa terbahak-bahak diskus pasal isu ni. Everyone gets the joke of the statement, except that weirdo. Back then, I was only joking when I said he may have low IQ. But right now, I think he really does have an IQ of 76. Just above mental retardation. “Walaupun penulis blog yang mengeluarkan kenyataan itu mengatakan ia hanya metafora sehari selepas saya buat laporan polis, saya tidak boleh terima”. Tak boleh terima bang? Ada aku kesah? Mengarut gila baboon mamatnya. Dia ingat rakyat Malaysia ni sama IQ 76 macam dia jugak ke? Semua orang tak boleh menilai apa yang tersirat dan tersurat. Ketakutan konon… haprak punya manusia – 1st class! Berlakon tak abis-abis keje nya. Dah nak terjerut dek penipuan sendiri saban hari pun masih nak berlakon jugak. Ada ke takut kena attack daripada Aidid Mu’addib, sedangkan Aidid Mu’addib tengah mengangkang kat rumah nengok bola. Oh ya, sekarang pulak tengah mengadap Mac menaip dengan dua jari. Nak takut apekejadahnya bang? Tak kose aku deerrr! Nengok muka kau kat internet pun aku nyampah, inikan pulak aku nak pegi “STALKING” ko kat mana-mana ntah…
Dan sapa pulak la nak fikir kalau mamatnya mengambil bodyguard tu, ada nanti yang mengatakan AC Mizal nak tunjuk hebat? Hah? Ke situ pulak. Nanti orang kata AC Mizal takde tuluuuurr… ada la kut. Betul-betul takut pada blog ke? Takut pada Aidid Mu’addib, pejuang anti MLM dan skim piramid yang tegar di alam maya facebook, yang takde sapa-sapa kenal? Dan aku sendiri takde niat nak kasi orang kenal aku pun. Nak buat apa? Nak bermegah macam kehidupan artis tu semua. Ujub dan riak tak putus-putus… gitu? Lakumdinukumwaliyadin…. you go your way, I go mine. This is my way… I sleep well at night without people knowing me. I love my life the way it is. Very quiet. Very soon we all die anyway… what does it matter if people know me or not? Stop being so vain, mister.
Tapi kalau ada orang kacau anak-bangsa aku, kalau ada yang menipu orang-ramai dengan skim piramid dan MLM cikai… I will dig everything about you and I will tell the authority. That’s all there is to it. I am not going to be the one who will attack AC Mizal. KPDNKK and PDRM has capable people to handle the situation… have faith people. And stop harrassing me daily, to do this and to do that, and prepare all the documents, and get ready to be called to the police station or to the court. That ain’t my job, man! I present to you all the research that I had done, and now, it’s up to the authority to do something about it.
OK, mari kita diskus (nak diskus lagik? mak ai!) tentang dakwaan yang ditimbulkan.
1) Gelang AC Mizal dibeli dengan harga AS$25 (RM78) tetapi dijual RM1,000
Apa yang dipaparkan di blog hanya gambar yang diubahsuai. Harga RM1,000 yang ditawarkan bukan sebab saya tamak, tetapi ia membabitkan pelbagai kos, antaranya kos kotak, operasi dan pemberian bonus. Malah, daripada RM1,000 itu, sebanyak RM500 diberi kepada ahli sebagai komisen.
2) Tiada Lesen Jualan Langsung
Dakwaan saya tiada lesen jualan langsung juga tidak benar. Lesen jualan langsung syarikat saya memang bukan di atas nama AC Konsortium tetapi anak syarikat AC Konsortium, Ilham Prestij Sdn Bhd. Lesen itu tergantung di pejabat saya. Untuk lebih jelas, saya tidak menjalankan perniagaan jualan langsung pemasaran berbilang tingkat (MLM) tetapi pemasaran satu tingkat (SLM). Lesen diberikan bermula dari 16 Mac 2010 hingga 15 Mac 2011.
3) Penjualan gelang AC Mizal di gedung Marks & Spencer, London
Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Memang saya ada kata gelang saya dijual di London tetapi dijual kepada orang perseorangan.
4) Testimoni yang ditiru daripada laman web
Testimoni itu dihantar dari London untuk usaha memasuki pasaran di gedung Marks & Spencer. Bukan saya yang menghasilkannya. Manalah saya tahu jika ia ditiru daripada laman web lain.
5) Gelaran Datuk
Kenapa ada yang mahu mempertikaikannya? Saya bukan mahu berlagak menggunakan gelaran berkenaan, tetapi sememangnya ia adalah penganugerahan daripada Sultan Pahang. Saya ada dokumen pengurniaan kebesaran dan pingat negeri Pahang oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang yang ditandatangani sendiri oleh Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Muhammad Safian Ismail.
OK… meh diskus.
1. Sila lihat entry blog saya sebelum ini: HotTime Jewelry on sale! Yabedabedoo!
It’s not even USD25 anymore, it’s USD12.50! Bloody heck! I am not pissing on you, man! We get in contact with Lulu Zheng in Guangzhou… this is one heck of a end-year deal! Tak kesah la saya kopipes gambar gelang keparat ACK kat sebelah gambar gelang dari China tu… semua kami kat facebook dah ramai yang confirm kan quotation document daripada HotTime Jewelry, dan compare sebijik-sebijik dengan katalog di website ACK. Ingat orang kat KPDNKK atau PDRM tak boleh buat benda yang sama ka dey? Wartawan tu percaya cakap ko Mizal? Kencang seehhh!
2. Isu putar-alam SLM-MLM ni lagi. Ini isu kelentong produk la bang. Ini isu skim piramid la dek. Ini isu peminjaman wang macam Ah Long la kak. SLM ke, MLM ke… apa kes? Nah baca dan tengok ni (thanks a lot to Hazrey for doing the leg-work for this – read in full here. But if Hazrey say this is copyrighted, I’ll remove it): AC MIZAL: AKTA JUALAN LANGSUNG 1993 DAN AKTA PEMBERI PINJAM WANG 1951:
Di laman web AC Mizal, turut disiarkan mengenai pendaftaran syarikat iaitu dua sijil pemerbadanan:
1. AC Konsortium Sdn Bhd
2. Ilham Prestij Sdn Bhd
Sijil tengah adalah lesen jualan langsung namun ia diberikan kepada Ilham Prestij Sdn Bhd sebagaimana disahkan KPDNKK. Hari ini juga, KPDNKK turut menerima aduan melalui email dari Jabatan Perdana Menteri yang mendakwa syarikat milik artis itu menjalankan perniagaan jualan langsung dan piramid tanpa lesen yang sah. Difahamkan, semua perniagaan jualan langsung bagi AC Konsortium dijalankan melalui syarikat AC Konsortium Sdn Bhd dan bukan Ilham Prestij Sdn Bhd.
Akta Jualan Langsung 1993 secara jelas memperincikan, lesen jualan langsung tidak boleh dipindahmilik. Ditanya dakwaan bahawa Ilham Prestij itu adalah anak syarikat kepada AC Konsortium, ini jawapan beliau: “Walaupun anak syarikat, operasi jualan langsung mesti dijalankan Ilham Prestij dan bukannya AC Konsortium Sdn Bhd dan ini jelas dalam akta yang diperuntukkan dan syarat syarat lesen,” katanya. KPDNKK dikatakan akan memulakan siasatan segera terhadap aduan orang ramai termasuk aduan terbaru dari Jabatan Perdana Menteri mengenai aktiviti syarikat milik artis itu.
Kementerian yang sama akan turut meminta kerjasama agensi kerajaan lain seperti Lembaga Pengiklanan Perubatan, di mana garis panduan yang jelas sudah wujud mengenai penggunaan ‘testimonials’. Garis panduan berikut adalah bagi memperjelaskan peruntukan Akta Ubatan (Iklan dan Jualan) 1956 (Pindaan 1983) dan Lembaga Pengiklanan Perubatan 1976:
AC Mizal ni nak putar-alam kat sapa ni. Kat aku? Kat korang pembaca semua? Kat pihak berkuasa? Kang aku cakap pasal jail lagi kang… dah jadi satu “ugutan” pulak la lagik… ah! Tak kose den doh jang!
3. Isu Marks & Spencer: Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Omboooiih! Macam cakap ikut bontot mamatnya. HAHAHAHAHA! Macam Salima AF cakap: huhu KELALAR LA!

AC Mizal Jawap Dakwaan, Berani Kerana Benar Takut Kerana Salah

ac mizal jawap dakwaan


Written by AbangNara | November 14th, 2010

Harian Metro hari ini memaparkan AC Mizal menjawap segala dakwaan dan persoalan tentang perniagaan gelangnya. Kata AC, kerana diugut disembelih, AC terpaksa mengupah pengawal peribadi untuk menjaga keselamatan dirinya. Kini AC hidup di dalam ketakutan kerana ugutan metafora yang dilakukan menerusi blog Aidid Muaddib.

Penulis yang buat kenyataan itu boleh menganggapnya perkara kecil tetapi tidak bagi sesiapa saja yang ditujukan ayat seperti itu. Terus terang saya katakan, saya, keluarga dan kakitangan AC Konsortium hidup dalam ketakutan. Saya terpaksa mengambil langkah berjaga-jaga, termasuk mengupah pengawal peribadi. Sudah pasti apabila saya mengupah pengawal peribadi, ada nanti yang mengatakan saya berlagak dan mahu tunjuk hebat, tetapi tiada langsung niat seperti itu kerana saya hanya mahu menjaga keselamatan diri, keluarga dan kakitangan seramai 33 orang.

Kata AC lagi, pada mulanya perniagaan gelang kesihatannya agak terjejas akibat dakwaan-dakwaan yang dikeluarkan. Tapi katanya kini perniagaannya kembali pulih kerana ramai yang menyokong dan memahami situasi sebenar. Dan AC juga telah mengambil kesempatan di sidang media tersebut untuk menjawap beberapa tuduhan yang dilemparkan kepadanya. Sila baca entri ini sepenuhnya untuk jawapan-jawapan dari AC.


1) Gelang AC Mizal dibeli dengan harga AS$25 (RM78) tetapi dijual RM1,000
Apa yang dipaparkan di blog hanya gambar yang diubahsuai. Harga RM1,000 yang ditawarkan bukan sebab saya tamak, tetapi ia membabitkan pelbagai kos, antaranya kos kotak, operasi dan pemberian bonus. Malah, daripada RM1,000 itu, sebanyak RM500 diberi kepada ahli sebagai komisen.

2) Tiada Lesen Jualan Langsung
Dakwaan saya tiada lesen jualan langsung juga tidak benar. Lesen jualan langsung syarikat saya memang bukan di atas nama AC Konsortium tetapi anak syarikat AC Konsortium, Ilham Prestij Sdn Bhd. Lesen itu tergantung di pejabat saya. Untuk lebih jelas, saya tidak menjalankan perniagaan jualan langsung pemasaran berbilang tingkat (MLM) tetapi pemasaran satu tingkat (SLM). Lesen diberikan bermula dari 16 Mac 2010 hingga 15 Mac 2011.

3) Penjualan gelang AC Mizal di gedung Marks & Spencer, London
Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Memang saya ada kata gelang saya dijual di London tetapi dijual kepada orang perseorangan.

4) Testimoni yang ditiru daripada laman web
Testimoni itu dihantar dari London untuk usaha memasuki pasaran di gedung Marks & Spencer. Bukan saya yang menghasilkannya. Manalah saya tahu jika ia ditiru daripada laman web lain.

5) Gelaran Datuk
Kenapa ada yang mahu mempertikaikannya? Saya bukan mahu berlagak menggunakan gelaran berkenaan, tetapi sememangnya ia adalah penganugerahan daripada Sultan Pahang. Saya ada dokumen pengurniaan kebesaran dan pingat negeri Pahang oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang yang ditandatangani sendiri oleh Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Muhammad Safian Ismail.

Kini, saya menunggu tarikh untuk menerima pengurniaan itu yang dijadualkan untuk sesi kedua pada bulan ini atau Disember nanti.

AC dah bagi jawapan dan anda juga sudah membaca fakta-fakta yang dikeluarkan di beberapa blog tentang perniagaan AC Mizal ini. Rasanya anda semua dah cukup dewasa untuk membuat pertimbangan sendiri. Renung-renungkan dan selamat beramal