Acar Ikan Tenggiri Sumber: Majalah Jelita Jun 1991 Hits: 2667 Rating: 0.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: | |
4 potong ikan tenggiri 4 camca sedang cili boh 2 camca sedang rempah kari 1 camca teh biji sawi Sedikit minyak 3 tangkai cili merah (dipotong memanjang) 1 cawan santan pekat | 2 camca sedang kerisik Rempah tumis, kunyit, garam, gula dan cuka Bahan dimayang: 3 ulas bawang putih 6 ulas bawang merah 1.25 sm halia |
Cara: | |
Ikan di basuh dan ditoskan. Kunyit dan garamkan ikan lalu dipanggang. Tumis bahan-bahan mayang bersama rempah tumis, kacau hingga kuning. Kemudian masukkan rempah kari, cili boh dan santan. Kacau hingga kuning. Masukkan kerisik, cili merah, garam, cuka dan ikan. Kacau perlahan-lahan hingga masak. |
iDAN
11 Ogos 2008
Acar Ikan Tenggiri (Harum Aroma)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan