iDAN

31 Ogos 2009

Daging Palembang (Harum Aroma)


Sumber : Hajah Maimunah
Gambar : Hanny

Bahan
1/2 kilo daging (hiris nipis)
15-20 biji bawang merah (lagi banyak lagi sedap) / 4-5 labu bawang merah (bombay) (blend halus)
6-7 ulas bawang putih (blend halus)
15-20 batang cili kering (blend halus) (kalau nak lagi pedas pun boleh)
2 tbsp kicap cair
4-5 tbsp kicap pekat
2-3 batang serai (dititik)
Minyak masak
Garam

Cara Membuatnya
  • 1. Tumis bawang merah, serai dan bawang putih sehingga wangi.
  • 2. Masukkan cili yang sudah diblend tadi dan masak hingga cili garing.
  • 3. Masukkan daging dan kacau rata.
  • 4. Masukkan kicap cair dan kicap pekat dan masak sehingga daging empuk. (boleh tambah air sedikit)
  • 5. Masukkan garam untuk perisa (jangan banyak sebab sudah ada kicap cair).
Moh! kita cuba memasaknya pasti menyelerakan.

Tiada ulasan: