Asam Pedas Ikan Mayung Kiriman: Sophia Lorren Sumber: Warisan Nenek Hits: 49 Rating: 0.00 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: | |
Ikan Mayung 600gram (di potong ikut suka) 2 batang serai (diitik) 20 biji lada kering 1cm keping belacan 3cm kunyit basah 2cm halia | 1 biji limau nipis (ambil jusnya saja) Asam Jawa segenggam Garam & perisa jika suka Air satu mangkuk Minyak masak secukup untuk menumis |
Cara: | |
1.Basuh ikan mayung dengan asam jawa dan sedikit garam dan rendam anggaran 1/2jam dan toskan airnya 2.Lada kering buang biji dan rebus hingga lembut, basuh bersih dan kisar bersama belacan,kunyit hidup dan halia hingga lumat. 3.Pijarkan minyak hingga cukup panas, masukkan bahan kisar tadi, kacau2 sehingga cukup garing untuk menghasilkan asam pedas yang cukup wangi, masukkan serai yang dititik tadi, kacau sehingga garing masukkkan sedikit air asam jawa sebatikan dan renih agak2 3 minit masukkan ikan dan kacau lagi sehingga mesra dan tuangkan air separas ikan sahaja,masukkan garam dan perisa tutup periuk serta kecilkan api dan renih hingga naik minyak. Apabila ikan lembut dan kuah pekat masukkan jus limau renih seminit dan rasa serta angkat. Boleh dihidangkan. Petua:Tidak perlukan bawang untuk menghilangkan hanyir ikan.Cara ini juga sesuai untulk masakan asam pedas segala jenis ikan sungai atau darat. | |
Cadangan Hidangan: | |
Taburkan daun bawang putih yg tebal tu ketika menghidang, untuk dapatkan aromanya yg harum... |
iDAN
15 Julai 2008
Asam Pedas Ikan Mayung (Harum Aroma)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan