Air Ikan Kiriman: Nik Hamidah Nik Ismail Sumber: Nenek Kebayan Hits: 2021 Rating: 1.67 Review: 0 | ||
Bahan-Bahan: | ||
1 ekor ikan merah 2 jag air 1 biji telur itik | 1 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih 1 sudu lada sulah Garam secukup rasa Ajinomoto secukup rasa | |
Cara: | ||
Mula mula siang ikan merah (buang sisik dan isi perut) ambil isi sahaja (tinggalkan tulang), potong nipis dan bulat2. Panaskan air di periuk yang sesuai gitu... Tumbuk tumbuk sampai lumat bawang merah & putih (pakai lesung)..ok.. Selepas air mendidih, masukkan bahan2 yg ditumbuk dan kemudian rendam kan isi ikan selama 5 minit sahaja (jangan lebih2 tau)...Toskan kan isi ikan...kemudian..ambil air rebusan ikan maka jadilah resepi "AIR IKAN".. | ||
Cadangan Hidangan: | ||
Untuk 1 orang sahaja.kalau nak lebih...masak banyak2 lah. | ||
Tambahan: | ||
Masakan ini mudah disediakan..jika ada bahan bahan nya gitu.. |
iDAN
15 Oktober 2008
Air Ikan (Harum Aroma)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan