15 Oktober 2008

Air Ikan (Harum Aroma)

Air Ikan 1.67
Kiriman: Nik Hamidah Nik Ismail
Sumber: Nenek Kebayan
Hits: 2021 Rating: 1.67 Review: 0

Bahan-Bahan:



1 ekor ikan merah
2 jag air
1 biji telur itik
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu lada sulah
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa

Cara:
Mula mula siang ikan merah (buang sisik dan isi perut) ambil isi sahaja (tinggalkan tulang), potong nipis dan bulat2. Panaskan air di periuk yang sesuai gitu... Tumbuk tumbuk sampai lumat bawang merah & putih (pakai lesung)..ok..

Selepas air mendidih, masukkan bahan2 yg ditumbuk dan kemudian rendam kan isi ikan selama 5 minit sahaja (jangan lebih2 tau)...Toskan kan isi ikan...kemudian..ambil air rebusan ikan maka jadilah resepi "AIR IKAN"..

Cadangan Hidangan:
Untuk 1 orang sahaja.kalau nak lebih...masak banyak2 lah.
Tambahan:
Masakan ini mudah disediakan..jika ada bahan bahan nya gitu..

Tiada ulasan: