Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam Kiriman: zulaiha binti sabtu Hits: 96 Rating: 0.00 Review: 0 | |||
Bahan-Bahan: | |||
5 ekor ikan keli( direndam dengan air limau agar hilang hanyir) Bahan A 15 biji lada kering 6 biji bawang kecil 3 biji bawang putih ½cm halia 1 inci kunyit 20 biji lada hitam 15 helai daun kesum kesemua bahan A dikisar | bahan B 100 ml minyak sedikit gula 400 ml air sedikit air asam jawa garam secukup rasa perisa penyedap rasa 20 helai daun kesum | ||
Cara: | |||
panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau,masukkan air, tunggu hingga mendidih,seterusnya masukkan ikan keli tunggu hingga kuah pekat kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam secukup rasa dan perisa penyedap rasa dan akhir sekali barulah diletakkan daun kesum. | |||
Cadangan Hidangan: | |||
bergantung kepada saiz ikan keli jika kecil boleh lah dimasak begitu sahaja tanpa di potong adalah lebih enak dihidangkan dengan nasi panas sungguh menyelerakan terangkat!!sampaikan mertua lalu tak nampak.. | |||
Tambahan: | |||
mudah,ringkas,sedaaaaaap |
iDAN
15 April 2009
Asam Pedas Ikan Keli Berlada Hitam (Harum Aroma)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan