02 Jun 2009

Sebutan kes cerai Akhil Hayy 15 Julai (Hiburan)Maizawati Zainal

IPOH 2 Jun - Mahkamah Rendah Syariah di sini menetapkan 15 Julai ini tarikh sebutan semula permohonan cerai yang difailkan Maizawati Zainal, 33, terhadap pendakwah dan penyanyi terkenal, Akhil Hayy, 40.

Hakim Syarie, Mohd. Riduan Yusof membenarkan permohonan yang dikemukakan peguam Maizawati, Zulkifli Che Yong bagi membolehkan anak guamnya dan Akhil menyelesaikan beberapa proses tuntutan di luar mahkamah.

Sepanjang prosiding itu berjalan, pasangan yang berada di kamar mahkamah terbabit kelihatan langsung tidak bersua muka dan bertegur sapa.

Akhil yang tiba di kompleks mahkamah kira-kira pukul 10.35 pagi terus mengadakan perbincangan hampir sejam dengan Zulkifli dan seorang lagi peguam syarie Maizawati, Azmi Rais di sebuah bilik khas.

Akhil yang ditemui selepas prosiding itu berkata, kes terpaksa ditangguh kerana dokumen yang disediakan tidak lengkap.

''Dalam keadaan tuntutan tidak dibuat secara terperinci, ana rasa itu yang kita tangguhkan supaya tidak ada yang teraniaya," katanya.

Sebelum beredar meninggalkan kompleks mahkamah, Akhil kelihatan sempat memeluk anak bongsunya, Muhd. Shatiri Hidayatullah yang berusia dua tahun.

Turut hadir ialah empat lagi anak hasil perkongsian hidup kedua-duanya.

Sementara itu, Maizawati berharap kes perceraiannya dapat diselesaikan segera demi kebaikan semua pihak.

''Saya tidak mahu mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengganggu kes yang telah difailkan. Namun saya berharap, 15 Julai ini akan menjawab segala apa yang semua fikirkan," ujarnya.

Utusan Malaysia

Hari ni, hari kau

Oleh Kasdi Ali dan Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz
am@hmetro.com.my

IPOH: Penyanyi nasyid dan penceramah bebas, Akhil Hayy secara sinis menyatakan segelintir pihak mungkin berpuas hati dengan keadaan menimpanya berhubung kisah keretakan rumah tangga dan tuntutan cerai isterinya, Maizawati Zainal.

“Pihak yang nak mencabar kredibiliti (saya) sebagai pendakwah, pihak kawan dan lawan, mungkin sekarang berpuas hati dengan apa yang berlaku,” katanya ketika ditemui di tempat letak kereta Kompleks Mahkamah Syariah Perak di sini, semalam.

Apapun, menurutnya, semua pihak perlu menunggu keputusan mahkamah.

Namun, dia mengutamakan keadaan kondusif, ketenangan, kedamaian untuk menghadapi sebarang perkara.


“Ia (apa yang berlaku) sedang dicatur tuan punya dunia...tidak apalah, mungkin hari ni hari kau, esok-esoklak hari aku. (Begitupun, bagi saya) apa-apa keputusan dalam keadaan maaruf,” katanya.

Dia turut mengambil kesempatan menyindir tindakan isterinya menghebahkan masalah rumah tangga mereka kepada umum.

“Selepas ini sesiapa ada masalah bolehlah ke stesen televisyen untuk mengadu dan stesen televisyen boleh menjadi mahkamah kedua,” katanya.Mahkamah Rendah Syariah menetapkan kes tuntutan perceraian itu disebut semula pada 15 Julai ini bagi membolehkan kedua-dua pihak mengadakan proses sulh (rundingan) supaya kes dapat diselesaikan secara baik.

Mengenai penangguhan kes itu, Akhil berkata, ia disebabkan dokumen tidak siap dan tuntutan tidak dibuat secara terperinci oleh kedua-dua pihak.

Bagaimanapun, Akhil, 40, masih menaruh harapan isu rumah tangganya dapat diselesaikan dengan baik.

“Benda ni (kes tuntutan perceraian) ana (saya) nak selesaikan dengan cara paling maaruf (baik),” kata bekas vokalis kumpulan rock D’Riyadh itu.

Akhil atau nama sebenarnya, Akhil Abdul Hai turut berkata pelbagai pihak, terutama rakan serta saudara-mara, termasuk di kalangan ahli keluarga Maizawati memberi sokongan moral kepadanya dalam menghadapi kes berkenaan.

Sementara itu, Maizawati yang membawa enam anaknya, termasuk empat hasil perkongsian hidup dengan bekas penyanyi rock itu ke mahkamah, berkata dia tidak ada sebarang masalah untuk bersemuka dan berbincang dengan suaminya bagi menyelesaikan kemelut rumah tangga mereka.

“Ini semua ketentuan Allah, selepas ini saya serahkan kepada peguam...kita tengok apa yang berlaku.

“Saya tidak boleh bagi komen, harap semua bersabar dan tengoklah pada 15 Julai nanti (sama ada akan bercerai atau tidak). Saya akan teruskan hidup macam biasa sehingga 15 Julai,” katanya juga enggan mengulas ketika ditanya perasaannya apabila bersemuka dengan Akhil semalam selepas kali terakhir bertemu Februari lalu.

Dia kemudian meninggalkan mahkamah menaiki Proton Gen.2 berwarna jingga bersama semua anaknya.

Sementara itu, Akhil mulanya cuba mengawal dirinya dengan hanya melemparkan senyuman kepada lima daripada enam anaknya ketika berjalan di hadapan mereka sebelum memasuki mahkamah untuk prosiding kes tuntutan perceraian yang difailkan Maizawati, 33.

Dia bagaimanapun tidak dapat lagi membendung naluri kebapaannya apabila mengambil kesempatan memeluk dan mencium anak bongsunya, Muhd Shatiri Hidayatullah, 2, ketika menuju ke kereta selepas berakhir prosiding.

Ketika itu, Muhd Shatiri didukung anggota keluarga Maizawati dan tidak bersama ibu dan lima beradik lain.

Tempoh pelukan dan ciuman kasih sayang selama beberapa saat itu digunakan sepenuhnya Akhil sebelum dengan wajah berat hati meninggalkan Muhd Shatiri.

Harian Metro

Tiada ulasan: