21 Disember 2010

Lima Purnama (Singgahsana)


(Catatan kira-kira dua tahun lalu)

Kekinian aku telah pun ke peringkat menanda tangini dokumen pencen pilihan. Jika ditolak dengan kelayakan cuti tahunan; aku hanya punyai masa lima bulan sahaja lagi menjadi staf kerajaan. Jika mengikut perjanjian@opsyen 15 Mei 09 aku mula digelar Pesara. Tetapi jika mengikut cuti yang aku ada, tentunya aku sekitar April telah boleh bercuti & terus pencen.

Aku terkejut juga bilamana banyak cuti aku menjadi hangus begitu sahaja. Paling banyak sekitar awal 2000, ada yang sampai 50 hari tidak dibawa ke tahun hadapannya. Aku tidak pasti apakah di tahun tersebut telah ada sistem cuti talian terus. Pernah sekitar tahun 80an aku terlebih bawa; 58 hari. Aku sepatutnya hanya layak membawa cuti sebanyak 50 hari ke tahun hadapannya. Maka hangus begitu sahaja sebanyak 8 hari. Pertengahan tahun 2000 juga aku kehilangan 15 hari. Tidak pasti apa sebab mersababnya. Tapi yang pasti jika di congak-congak lebih 70 hari cuti rehatku hangus begitu sahaja. Itu rumusan yang aku dapat dari semakan cuti rehatku dari pihak pendaftar.

Bilamana aku berbual dengan kekawan;

"Kita makan gaji ini selalunya imbuhan itu tak seimbang dengan kerjaya"

"Haa aah! ada ketikanya kerjanya terlampau banyak imbuhannya tak sepadan; ada pula gaji banyak@lumayan kita pula banyak memonteng, pagi petang asyik berbual atau cit cat sahaja... cit cat bergaji!!!"

"Sebab itu mungkin terjadinya kes macam abg iDAN, hilang cuti rehat mungkin ada hikmah di sebaliknya"

"Haa..ahh!, terkadang kita ini pergi beli-belah pun bergaji!" Curi waktu kerja berbelanja sakan.

Maka itu aku sering mengamalkan sikap berkerja amal. Jika dulu memang salah satu dari visi pekerja mesti ada kerja sumbangan. Kerja rutin memang yang utama, tetapi bila ada waktu senggang ada baiknya buat kerja sumbangan. Kerjaya ini jika kita tulus ikhlas pasti Ilahi akan memberi ganjaran sebaiknya; mengikut ajaran agama kita ianya akan menjadi amal jariah. Rezeki yang kita bawa pulang jika kita berniat memberikan ianya sedekah buat anak-anak & keluarga; pasti kita akan mendapat pahala. Imbuhan yang berkat.

Kekinian sejak ada internet, banyak sangat masa terbuang dengan melayari internet. Jika telah sakit kena kemaruk cit cat lagilah mengarut. Leka. Kawan baik depan mata pun tak dilayan; yang lelakinya mengayat entah anak dara siapa. Yang perempuannya rasa bagai merak kayangan lantaran ramai sangat jejaka yang asyik menyapa & menabur janji sendaleka.

Dalam tempoh lima purnama ini, memang aku rasa terkilan lantaran aku tidak sebebas dulu mahu membuat kerja amal. Aku kini tercampak di Unit IT nan banyak protokol. Rakan sekerja rata-rata tak setuju jika aku cuba membuat kerja sumbangan membetulkan komputer yang tiada cop jabatan yang aku berkerja kini. Bagiku jika kerja tidak bertindih, apalah salahnya membantu betulkan komputer kekawan sekerja. Dari membuang masa leka bercit cat, bermain komputer, atau melayari internet yang tak bertepi.

Jika rajin bagiku apalah salahnya jika membina laman web atau situs atau blog sendiri. Terkadang jika kita rajin mengumpul maklumat. Dari sepuluh bahan takkan satu pun tak ada manfaatnya buat mereka yang mengunjungi blog kita.

Islam sendiri mengajar kita; sesungguhnya kata-kata yang baik atau nasihat yang berguna itu bagaikan sedekah. Kita perlu amat menghargai masa. Masa mana boleh dijual beli. Sedetik masa berlalu tanpa kita isikan dengan perkara yang bermanfaat; sememangnya kita menjadi Hamba Allah yang amat rugi.

Dari Abu hurairah ra, berkata : Rosululloh SAW bersabda, Setiap ruas tulang manusia wajib dikeluarkan sedekahnya setiap hari ketika matahari terbit :

1. Mendamaikan dua orang (yang berselisih) adalah sedekah
2. Menolong seseorang dengan membantunya menaiki kendaraan atau mengangkatkan barangnya ke atas kendaraan adalah sedekah
3. Kata-kata yang baik adalah sedekah
4. Setiap langkah kakimu untuk mengerjakan syolat adalah sedekah
5. Menyingkirkan rintangan di tengah jalan adalah sedekah

(HR.Bukhori dan Muslim)

Dengan demikian marilah kita berlumba-lumba dalam berbuat kebaikan dan bersedekah, karena setiap kebaikan pasti akan dibalas dengan kebaikan dari Allah SWT, sebagaimana janji-NYA ;

Tidak ada balasan kebaikan kecuali kebaikan (pula). (QS.Ar-Rohmaan ayat 60)

- Menarik juga catatan dari situs lama ini; kata-kataku sekitar dua tahun lalu ada baiknya kita renungi bersama dalam berkerja makan gaji. Sekarang aku telah bersara sekitar setahun setengah. Pelbagai ujian yang getir telah pun aku lalui terutama sukarnya perjalanan untuk menerima menantu.

Tiada ulasan: