05 April 2011

Maharaja Lawak: Kumpulan Jozan Teruk Dikecam Juri

KUALA LUMPUR, 4 April 2011: "Minggu pertama adalah untuk warming up," kata pengarah filem, Mamat Khalid kepada sidang media yang menjelaskan kenapa tiadanya penyingkiran peserta pada minggu pertama Maharaja Lawak.

Kata Mamat Khalid lagi,sungguhpun kesemua peserta Maharaja Lawak diberikan peluang kedua, para juri mahukan peningkatan dari segi persembahan serat tidak mahu kelemahan-kelemahan yang ditunjukkan pada minggu pertama berulang semula.

Mamat Khalid adalah antara barisan juri yang terpilih untuk menjayakan program realiti terbaru Maharaja Lawak. Turut berada dalam senarai barisan juri Maharaja Lawak adalah Ahmad Idham serta Saiful Apek.

Ketiga-tiga mereka nyata berpuas hati dengan persembahan yang ditonjolkan oleh kesemua barisan peserta Maharaja Lawak. Begitupun, kumpulan Jozan yang terdiri daripada dua orang pelawak yang bereputasi tinggi iaitu Johan dan Zizan, mendapat kecaman hebat dari pihak juri yang berasakan bahawa persembahan yang ditonjolkan oleh mereka dilakukan secara sambil lewa serta tdiak cukup persediaan.

Sungguhpun begitu,kumpulan Jozan mendapat undian tertinggi pada minggu lepas dengan peratusan undi sebanyak 52% berbanding peserta yang lain.

"Mungkin penonton sudah berpuas hati dengan apa yang mereka tonjolkan. Tapi saya merasakan mereka sudah cukup matang , jadi saya mahukan sesuatu yang baru yang tak pernah saya lihat lagi. Saya kritik begitu pun sebab saya tak nak manjakan mereka.

"Cuba bandingkan mereka dengan kumpulan Jambu yang sudah menunjukkan peningkatan. Persembahan mereka sangat bagus maka ianya harus dijadikan sebagai kayu pengukur buat kumpulan lain," tambah
Mamat Khalid lagi.

Bila ditanyakan samada faktor populariti kumpulan Jozan yang menyebabkan mereka memegang peratusan undi yang tertinggi, Ahmad Idham tidak menafikannya.

"Namun begitu sebagai juri lebih mementingkan dari sudut pengisian. Di tahap ini kita memerlukan sesuatu yang baru yang boleh dihasilkan oleh para peserta Maharaja Lawak ini dan bukan lagi material yang masih lagi di takuk lama.

"Tugas saya dan para juri yang lain bukan untuk membuat lawak tetapi untuk memberi feedback agar mereka boleh memperbaiki persembahan mereka," ulas Ahmad Idham yangs udah mengarah banyak filem termasuklah Adnan Sempit yang mencatatkan kutipan pecah panggung.

Selaku pelawak terkenal tanah air, Saiful Apek pula mengakui cukup memahami situasi yang dihadapi oleh peserta Maharaja Lawak ini. Kesukaran yang mereka hadapi pada ketika ini adalah juga kesukaran yang beliau sendiri pernah hadapi.

"Berdasarkan apa yang pernah saya alami, komedi bukan seperti menyanyi atau berlakon yang boleh dipelajari di sekolah atau di akademi-akademi. 'Akademi' mereka adalah pengalaman hidup mereka sendiri,"

"Sukar sebenarnya untuk mencari idea-idea baru yang boleh digunakan dan ini merupakan perkara tersukar dalam bidang komedi ini," tambah Saiful Apek lagi.

Portal murai.com.my dalam pada ini sempat bertemu dengan Johan untuk mendapatkan pendapat beliau mengenai kritikan-kritikan yang telah diberikan pihak juri kepada mereka pada minggu lepas. Johan sendiri kesal dengan persembahan yang telah mereka berikan.

"Persembahan yang selalu saya dan Zizan lakukan adalah secara spontan. Seperti persembahan pada minggu lepas, kami memikirkan idea persembahan hanya beberapa minit sebelum keluar ke pentas. Ini isebabkan jadual yang ketat dan masa yang sangat suntuk untuk saya bertemu dan berlatih dengan Zizan," katanya.

Apabila ditanyakan samada beliau dapat mengagak bahawa pengarah filem Hantu Kak Limah Balik Rumah akan mengecam hebat persembahannya dengan Zizan sebagai Jozan, Johan berkata, dua sudahpun dapat menjangkakan perkara tersebut untuk berlaku.

"Saya dah agak dah. Jika tidak Mamat Khalid, Saiful Apek sendiri yang akan membidas teruk persembahan kami. Ia ibarat seperti hendak membuat lawak dengan rakan sendiri.

"Mereka yang selalu dengar lawak saya mungkin takkan rasakan lawak saya itu benar-benar kelakar, namun pada mereka yang tak pernah dengar pada jenaka saya, pasti saya akan berjaya menghiburkan mereka," tambah Johan lagi.

Johan juga tidak menafikan yang persembahan mereka memerlukan penambahbaikan berdasarkan komentar yang telah diberikan oleh pihak juri.

"Untuk minggu hadapan saya akan membuat persediaan yang lebih lengkap sebelum saya membuat persembahan. Namun begitu, kami tak mahu juga meletakkan harapan pada orang ramai kerana agak sukar juga kepada kami untuk menghiburkan mereka jika mereka sudah meletakkan harapan yang tinggi kepada kami nanti," katanya lagi.

http://www.astro.com.my/maharajalawak

♠ iDAN: aku suka Jozan & Man... Jambu & R2 pun menarik persembahannya. Alex pun aku suka sejak dulu. Wai awal-awal dah persalahkan rakan. Balas kurangkan lawak porno, Sepah kurangkan kutuk rakan. XN3 & Amir jangan pandang rendah, serlahkan bakat tu. Nabil masih ada ide ; kesimpulannya semua ada peluang jadi Maharaja Lawak. Kecuali Jihan sian dia jika dinobatkan juara kena kasi gelaran Maharani Lawak.

Apa kata Alex

Raja-Raja Lawak

profil_pelawak_img.jpg Alex

Kadar premium untuk setiap undian: RM0.50. (Kadar telco tertakluk.)
Syarat & Terma tertakluk di www.astro.com.my.

Profil Pelawak
Nama penuh: Alexander Ahat.
Orang panggil anda: Alex.
Umur: 29 tahun.
Asal: Papar, Sabah.
Peserta Raja Lawak musim ke: Musim ke-4.
Drama/Telemovie/Filem: Biar Betul Bendul dan Warung Kita.
Pencapaian tertinggi didalam hidup: Tempat ke-3 Raja Lawak.
Pengalaman menarik anda bila bergelar artis: Orang dalam kereta bersorak memanggil saya di tengah di jalanraya.
Sumber inspirasi anda untuk membuat lawak: Kedai Kopi.
Apakah harapan anda untuk Maharaja Lawak: Pergi sejauh yang boleh, mengharap menang dalam pertandingan itu tidaklah sangat, mengharap orang masih kenal saya itu saja yang saya mau.

Tiada ulasan: