25 Januari 2012

Ekoran Penceraian Dengan Hattan : “Saya Akan Ambil Tindakan!” – Farah


January 25, 2012 oleh Eiza Isis

Penceraian penyanyi Hattan bukan lagi menjadi teka-teki. Pengesahan penceraian itu telah kami update dalam artikel sebelum ini. Penceraian di kalangan selebriti memang sudah biasa tetapi kali ini agak pelik kerana perkahwinan mereka hanya bertahan selama 63 hari sahaja. Pernikahan pada 11.11.11 itu tidak bertahan lama, di mana talak satu dijatuhkan pada 12.1.12. Memang sudah ketentuan Allah. Tetapi adatlah kalau hal selebriti menjadi tarikan.

Tidak habis begitu sahaja, dunia selebriti tanahair terus dikejutkan dengan kisah pendedahan sekeping gambar yang diedarkan melalui blog-blog hiburan tanahair. Tidak berdiam diri, Farah Ashikin Othman (bekas isteri Hattan) telah tampil memberikan keterangan kerana impak perkahwinan sebentar dan penceraian ini ke atas Farah sangat teruk.

“Pertama sekali saya mahu membetulkan spekulasi yang menyatakan Hattan ceraikan saya kerana gambar saya yang disiarkan di Internet. Itu tidak ada kena mengena. Perpisahan ini lebih kepada tiada jodoh dan persefahaman. Saya rasa keadaan sekarang sangat tough. Saya perlu bersuara. Ya, saya akui gambar yang disebarkan adalah gambar saya. Salah tetap salah tetapi gambar itu adalah gambar lima tahun dahulu. Saya perlu bersuara sebab beberapa blog memainkan isu saya dan saya anggap tidak relevan.”

“Saya juga ingin membetulkan bahawa saya tidak pernah diceraikan talak tiga seperti yang pernah diuar-uarkan. Saya meletakkan nyawa saya kepada perkahwinan itu dan saya jujur terhadap perkahwinan. Saya ada maruah dan saya ada keluarga. Saya sangat melindungi anak-anak saya. Bila tersebar gambar berkenaan memang saya malu dan reputasi saya jatuh.”

Farah Ashikin yang sudah mempunyai dua orang anak ini merupakan pengarah urusan Into Equity ini reda dengan jodoh pendeknya bersama Hattan. Walaupun perkahwinan ini mendapat restu semua, apakan daya dan penekanan dan penganiayaan siber yang menimpa dirinya sama sekali tidak adil.

Penggodam yang telah memasuki ruang e-mel Farah telah menambah kandungan dalam e-mel serta kemudian melayangkan kepada setiap data yang berada dalam e-mel tersebut. Malah kandungan tambahan tersebut dimasukkan ke dalam blog milik Farah. Pertama kali melakukan laporan polis pada 2010, laporan akhbar tentang penganiayaan tersebut turut muncul dalam akhbar Malay Mail pada September 2010.

Selepas mengahwini penyanyi Hattan, kejadian tersebut berulang malah bekas suaminya itu pernah menemaninya membuat laporan polis sekali lagi sebelum mereka berlepas ke London pada Disember lalu. Cubaan menjatuhkan maruah dan reputasi dirinya, Farah dan perniagaan hartanah dan pendidikan kanak-kanak yang beroperasi di London dan Hong Kong. Bukan sahaja di luar negara, Farah merupakan pembekal barangan untuk hotel terkemuka di Kota Kinabalu dan membekalkan peralatan kesihatan kepada Kementerian Kesihatan.

“Apabila penggodam ini menceroboh e-mel, menyebar gambar saya dan melakukan penganiayaan siber, reputasi saya sebagai usahawan terjejas. Kalau dengan pelanggan luar negara tidak ada masalah tetapi kalau dengan pelanggan dalam negara macam mana? Saya perlu bersihkan nama saya yang tercalar. Saya akan ke Hong Kong untuk urusan perniagaan. Sekembalinya saya nanti, saya mahu membersihkan nama saya. Saya sudah berbincang dengan peguam saya untuk mengambil tindakan terhadap beberapa blog hiburan yang menyiarkan gambar saya.”

Menganggap perkara penggodaman e-mel dan blog serta penyebaran gambarnya sebagai sesuatu yang sangat serius, tindakan akan dibuat sekembalinya Farah dari Hong Kong kelak. Jadi kepada anda yang pernah menyiarkan gambarnya itu padamlah dengan segera.

OH ARTIS : MACAM-MACAM PERKARA ZAMAN INI NAK MENJATUHKAN MARUAH ORANG. SUPERIMPOSE PUN BOLE DILAKUKAN. NAMPAK MACAM 100% TULIN!

Tiada ulasan: