14 Februari 2012

Undang-undang bersara umur 60 tahun bagi swasta akan dibentang

Posted on December 16, 2011, Friday

MELAKA: Rang undang-undang mengenai had umur persaraan 60 tahun bagi sektor swasta akan dibentang pada sesi Parlimen akan datang, jika perkara itu diterima wakil majikan dan pekerja.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, pada masa ini perkara tersebut masih dalam perbincangan di antara Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MUTC) dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF).

“Ini adalah satu rancangan kementerian (untuk umur bersara pekerja swasta dilanjutkan 60 tahun) dan kita masih dalam proses menggubal rang undang-undang itu,” katanya kepada pemberita selepas majlis konvokesyen ke sembilan Kolej Antarabangsa Melaka (KAYM), di sini semalam.

Beliau diminta mengulas laporan sebuah akhbar semalam bahawa umur persaraan pekerja sektor swasta akan dilanjutkan daripada 55 kepada 60 tahun, selepas mendapat sokongan MTUC dan MEF.

Mengulas lanjut, Dr Subramaniam berkata, pada masa ini had umur persaraan sektor swasta tidak ditetapkan daripada segi perundangan.

“Umur bersara mereka terpulang kepada majikan yang mempunyai pendirian masing-masing dalam isu itu,” katanya.

Beliau berkata, rang undang-undang itu mengambil kira jangka ha-yat penduduk negara yang kini me-ningkat kepada 75 tahun.

“Bermakna seseorang itu pada umur persaraan 55 tahun, masih mempunyai 20 tahun kehidupan untuk mereka aktif dan bila tidak lagi bekerja akan menimbulkan banyak masalah,” katanya.

Beliau berkata, apabila diluluskan kelak, rang-rang undang itu juga akan memberi perlindungan kepada pekerja swasta. Pada majlis itu, seramai 410 graduan menerima ijazah, diploma dan sijil. — Bernama

Tiada ulasan: