Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

18 Oktober 2012

Sakit Jantung

Sakit jantung pembunuh utama
Sakit jantung merupakan pembunuh utama di Malaysia.
Pelbagai faktor yang mempengaruhi serangan jantung koronari anda.
Punca penyakit jantung anda  dibahagi kepada dua faktor, iaitu faktor boleh ubah dan faktor tidak boleh ubah,

Adakah anda mempunyai faktor boleh ubah ini:

  1. Gaya hidup tak aktif
  2. Tahap kolestrol tinggi
  3. Gaya ambilan makanan tidak sihat
  4. merokok
  5. Kegemukan
  6. Tekanan darah tinggi
  7. Kencing manis


Faktor ini anda harus terima iaitu faktor tidak boleh ubah:

  1. Sejarah keluarga
  2. Jantina( lelaki lebih berisiko)
  3. Umur 35 tahun keatas

Makanan berlemak dan sakit jantung

Kesemua faktor-faktor diatas secara umumnya berhubung-kait. Katakanlah  kesukaan anda mengambil makan tinggi lemak, terutama lemak tepu, lama kelamaan nilai kolestrol darah akan melebihi nilai 5.2 mmo/l iaitu paras normal. Anda pula tergolong dalam kategori tidak bersenam, maka berat badan anda bertambah melebehi nilai IJT( Indek Jisim Tubuh) 18.5-25. Jika anda mempunyai riwayat keluarga berpenyakit darah tinggi atau kencing manis atau kedua-duanya. Anda memang mempunyai risiko tertinggi untuk mendapat serangan jantung koronari.
Justeru itu anda dinasihatkan untuk mengamalkan ambilan makanan bersederhana dari segi kuantiti makanan dan kurangkan makanan berlemak dan tinggi garam.

Lemak tepu ke lemak tak tepu.

Kesemua makanan yang anda makan bisanya bekombinasi lemak tepu dan lemak tak tepu. Anda gunakan lemak untuk kelazatan dalam masakan. Lemak ini dalam bentuk minyak masak, marjerin dan mentega.
Ada dua jenis lemak dalam makanan anda, lemak tepu dan lemak tak tepu.

Lemak Tepu

Berbentuk pepejal dan keras di bawah suhu sejuk.
Kebanyakan sumber haiwan tetapi terdapat juga dalam lemak tumbuhan seperti santan kelapa.
Pengambilan lemak tepu berlebihan meningkatkan tahap kolesterol darah anda dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Lemak Tidak Tepu

Lembut walaupun disimpan di dalam peti sejuk
Sumber utama dari tumbuhan
2 jenis lemak tidak tepu :
  1. Lemak Monounsaturated ( MUFA ) seperti minyak zaiton dan kelapa.
  2. Lemak Polyunsaturated ( PUFA ) seperti minyak bunga matahari , minyak jagung dan marjerin lembut.

6 tip mudah amalkan gaya hidup sihat dan makan sehat untuk jantung

  1. Amalkan makanan pelbagai secara sederhana dan seimbang
  2. Tidak gemuk
  3. Kurangkan gula dan garam
  4. Kurangkan ambilan makanan tinggi lemak dan kolestrol
  5. Tingkatkan ambilan serat sayuran,buahan dan bijiran gandum lengkap
  6. Bersenam secara konsisten

Tiada ulasan: