Ampap Ikan Kiriman: Siti Muhaza bt. Sheikh Zainal Sumber: Perbendaharaan Malaysia Sabah Hits: 657 Rating: 9.50 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: | |
1 kilo ikan tongkol/kayu/basung Halia sebesar ibu jari Cili boh satu sudu besar Bawang Merah 4 ulas Bawang Putih 3 ulas | Serai 2 batang Kunyit hidup sebesar ibu jari Garam Ajinomoto 3 keping asam |
Cara: | |
1.Halia, kunyit, bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat. 2.Kemudian, campurkan cili boh, asam keping dan serai. 3.Ikan yang telah dibersih, dicampur dengan bahan yang ditumbuk lumat. Terus diperap bersama garam dan sedikit ajinomoto sehingga meresap. 4.Masukkan ikan ke dalam periuk kemudian rebus sehingga hampir kering. | |
Cadangan Hidangan: | |
Sesuai dimakan bersama nasi putih atau sagu ambuyat. |
iDAN
15 November 2008
Ampap Ikan (Harum Aroma)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan