25 Mei 2009

Termakan Budi (Singgahsana)Aku berkali-kali cuba hubungi Hanna di pejabat Pendaftar UPM. Emmm! tak sangka pulak Cik Hanna ini telah jadi VVIP. Asyik berkursus & banyak sangat aktivitinya. Bukannya apa, sebelum aku mula bercuti & terus berpencen dia ada berpesan.

"Encik Haridan datanglah ke sini sebelum pencen ada borang yang kena tanda tangan..! berkenaan dengan cuti rehat yang terkumpul itu." Dia tak panggil aku Abg iDAN, sebab tak biasa dengan aku. Aku pun tak cam muka dia; cuma pernah jumpa sekali aku tak berani tenguk wajah dia pun. Memang tak cam.

Sebut tentang cuti rehat ini, aku rasa serba tak ketentuan; Yang jelas pihak Pendaftar tidak ada silapnya. Mereka cuma terima data & masukkan ke dalam komputer. Yang jadi masalahnya Fakultiku. Fak Kejut. Jika borang permohonan untuk membawa cuti ke tahun hadapannya tidak sampai di bangunan pentadbiran depan sana, bagaimana pihak Pendaftar mahu mengemaskinikan data. 20 hari cuti rehatku hilang sebelum sistem berkomputer itu mungkin sebab ketika itu aku belajar di Jepun. Tak ada yang mengingatkan aku di fakulti; pun mungkin prosedur begitu. Cuti hangus jika tidak dihabiskan. Tak Pasti.

Hilang lagi sekitar 40 hari ini sekitar awal tuhan 2000, tentunya ada kesilapan dari pihak aku, lantaran tak mahir guna e-cuti; sebab memang aku serahkan bulat-bulat kepada kerani cuti. Masa itu Kak Gayah yang bertanggungjawab. Mungkin dia terlepas pandang akan namaku. Atau mungkin juga aku tidak mengisi borang tersebut. Aku mengandaikan bila ianya berkomputer, borang itu bukan lagi perkara utama. Aku perasan perkara ini setelah berkira-kira mahu ambil opsyen berpencen awal. Sudah terlambat. Aku terpaksa resetkan semula kata laluan; & menguruskan sendiri tentang cuti.

Yang aku termakan budi tentang cuti ini ialah kerana bilamana Hanna uruskan cuti, banyak terdapat tanda bintang yang boleh diperbetulkan. Masa Hanna beri surat yang pertama tak kurang 100 hari lebih cuti aku masih tak pasti kedudukkannya. Hinggalah pada saat akhir khidmatku; sekitar separuh dari cuti yang hilang tersebut dapat dituntut semula.

Malahan aku adalah antara kumpulan pertama mendapat mengumpul cuti 150 hari yang diwartakan oleh Mantan Perdana Menteri Pak Lah. Sebelum ini kakitangan kerajaan hanya dibenarkan mengumpul cuti untuk pencen sebanyak empat bulan; 120 hari. Tujuan ianya dikumpul ialah itu digantikan sebagai imbuhan. Mengikut gaji terakhir staf tersebut. Bayangkan jika Ustaz Halim dapat mengumpul sebanyak 150 atau lima bulan. Wah! 20K dah tentu dia dapat dari pengumpulan cuti sahaja; belum lagi ganjaran perkhidmatan 30 tahun. Siapa kata kakitangan kerajaan sekarang tak mewah.

Tapi bukan golongan seperti aku; kami golongan marhaen, hanya separuh dari imbuhan golongan sokongan bertaraf C, atau Juruteknik, Pembantu Tadbir, Pembantu Makmal & sekumpulan dengan kumpulan ini.

Pencen rasanya tak jauh sangat bedanya; kumpulan marhaen ini hanya mendapat 2/3 jika dibandingkan dengan golongan sokongan bertaraf C ini. Itu antara perbedaan kumpulan A, B, C, D, & E. Lima kasta ini ujud bagaikan Kasta Pariah & Brahmin. Bayang-bayang Pariah pun jika boleh tak boleh jatuh ke badan Brahmin. Aku mungkin Sudra kot jika mengikut turutan kasta ini.Maka itu masih ada di Pejabat Kerajaan tandas Brahmin ini dikunci; hanya khas untuk golongan kumpulan A. Berasakan diri bermartabatkan Brahmin. Apakah ini afdal ujud di negara kita. Jika benar PM kini mengatakan Perdana Menteri Rakyat cuba jadi Sudra atau Pariah dalam sehari dua; naik kapcai senget macam aku punya, tidur di rumah teres yang sempit lagi panas & punyai anak ramai yang perlu disara.

Maaflah Hanna jika terbaca ini; ini ceritera seorang Penyair. Maka itu bila aku berpencen; aku berangan mahu naikkan taraf kasta aku & keluarga. Tak kan sampai ke liang lahat aku mahu diperkotak-katikan bagai Pariah. Jadi Petani atau Pelukis@penyair pun dah okey; Naiklah satu step martabat@kasta di mata dunia.

Sekarang di Malaysia pelukis telah ditukar gelaran menjadi Pereka. Aku sebenarnya memang punyai kelayakan menjadi Pelukis sebab ada kepunyian dalam Lukisan; sering temuduga Pelukis cumanya asyik gagal tak siapa yang sokong & menerima aku ke jawatan tersebut. Tapi semua tahu kerja aku memang banyak ke arah itu. Tetapi segala kerja pelukis aku kena buat sejak awal berkhidmat lagi. Masa lalu, buat back drop guna polesterin; buat huruf potong pakai dawai itu. Sebelum Atan masuk kerja, aku dah buat semua itu dengan Shahrin Dukun.

Berbalik bab cuti tadi; tentunya aku terhutang budi kepada Hanna & Bosnya lantaran jika tiada usaha mereka pasti cutiku ghaib banyaklah amat. Cumanya aku berharap kepada kekawan aku yang tinggal, semaklah segera jumpa cuti rehat terkini; pihak pendaftar kena fikirkan juga cara terbaik agar mereka tidak terlajak mengumpul cuti.

Tentang Sifir UPM yang pernah aku persoalkan. Jika seseorang itu berkerja selama lima bulan dalam tempoh setahun; kasilah cuti seadilnya; jika memang dia layak 25 hari setahun & staf tersebut kerja selama 5 bulan, bukanlah afdal 6 hari sahaja cuti rehatnya... seperti yang diluluskan buat aku pada tahun 2009. 1/3 dari 25 hari pun dah kira 8 hari, kenapa aku cuma layak 6 hari...mana lagi dua hari cuti rehat tersebut. Sungguh pun itu bukan hak aku menentukan tetapi rasanya aku boleh persoalkan supaya tidak terkena kepada rakanku yang bakal berpencen.

Cumanya aku tetap amat bersyukur, lebih 60 hari telah Hanna & Bosnya tebus semula buatku. Seharusnya Fak. Kejut yang buat semua ini. Sekitar lebih 60 hari juga cuti rehat mutlak telah ghaib itu mungkin ada terselindung tafsirannya; kita berkerja pun tak sejujur mana dalam fakta menghormati waktu ini.. kan?.

Kekinian, aku cuma perlukan tuntutan elaun Pindah ke kampung. Semalam aku telah pun bertanya dalam masalah ini dengan menelefon pejabat Pendaftar. Ianya masih dalam proses permohonan.

Limpahan Terima Kasih buat Hanna lantaran semalam aku telefon Salleh di Unit IT dia kata duit pengumpulan cuti itu telah masuk ke slip gajiku. Senyap-senyap Hanna & Bosnya telah berbakti buatku. Moga Allah Azzawajalla mempermurahkan rezeki Hanna & Bosnya.

Sementelah semalam ...komputer aku digigit Trojan lagi; teruk amat birus sini. Habis tak boleh guna langsung komputer aku. Bablu tak terbacakah blog ini?. Seharian semalam aku mencari kekunci atau cara penyelesaiannya birus trojan ini. Nampaknya hanya Ghost juga yang boleh membantu. Aku harap Unit IT belajar bagaimana nak Klon komputer. Klon atau Ghost itulah rasanya banyak amat dapat menyelamatkan data & menjimatkan waktu dalam senggaraan komputer.

Tiada ulasan: