Asam Pedas Ikan Merah
Kiriman: Rabiatul Adawiyah Nasir
Sumber: Warisan keluarga
Bahan-Bahan:
Seekor ikan merah sederhana besar
3 sudu cili giling (jika ingin pedas, tambahkan)
5 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih )
2 cm halia )
2 cm kunyit hidup )dikisar/ditumbuk
Sedikit belacan )
Asam jawa (dijadikan jus)
Kobis segar atau sayur yang dijerukkan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan pula cili giling dan tumis sehingga garing. Perlahankan api dan masukkan ikan. Selepas itu, masukkan pula jus asam jawa dan biarkan api perlahan sehingga mendidih.
Masukkan kobis atau jeruk sayur.
Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.
Cadangan Hidangan:
Dihidagkan bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan