Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

15 Julai 2009

Asam Pedas Ikan Merah (Harum Aroma)

Asam Pedas Ikan Merah 6.67
Kiriman: Rabiatul Adawiyah Nasir
Sumber: Warisan keluarga

Bahan-Bahan:

Seekor ikan merah sederhana besar
3 sudu cili giling (jika ingin pedas, tambahkan)
5 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih )
2 cm halia )
2 cm kunyit hidup )dikisar/ditumbuk
Sedikit belacan )


Asam jawa (dijadikan jus)
Kobis segar atau sayur yang dijerukkan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara:

Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan pula cili giling dan tumis sehingga garing. Perlahankan api dan masukkan ikan. Selepas itu, masukkan pula jus asam jawa dan biarkan api perlahan sehingga mendidih.
Masukkan kobis atau jeruk sayur.
Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.

Cadangan Hidangan:

Dihidagkan bersama nasi putih.

Tiada ulasan: