15 Mac 2010

Melayu akan Pupus 5 Tahun lagi (Delima Merkah)


Sila klik lihat apakah ujud Tanah Melayu di Peta dunia banding China & India.
Padam
Blogger anyss berkata...

Bila terlalu banyak berbicara tentang bangsa, kita akan dituduh rasis... namun, sedar tak sedar, kita memang sudah hilang nilai bangsa itu sedikit demi sedikit.

Mula-mula Tanah Melayu dah hilang "Melayu"nya, kini...bahasa Melayu pun dah jadi Bahasa Malaysia...dan bla bla bla

Isu tetap jadi sensitif, kalau dibiarkan berbincang secara terbuka, boleh menyebabkan tragedi macam tahun 69 semula.

Baru-baru ni, dalam seminar hubungan etnik, seorang cerdik pandai cina memohon/lebih tepat mempersoalkan kenapa perlu ada "sejarah" dalam subjek hubungan etnik di universiti.

Anda semua tahu kan apa kesannya bila saranan itu dipersetujui?

10:43 PM


Blogger iDAN berkata...

Sdr Anyss;

Baguslah di jiwa kita ada rasa sayangkan tanah air & bangsa kita sendiri.

Bangsa lain Cina & India masih gah dengan bumi sendiri. Contohnya masih ada Tanah Besar China, India masih nampak bumi India amat besarnya di peta dunia. Apa jadi rumpun Melayu; Jika dulu kita gah dengan Tanah Melayu atau Persekutuan Tanah Melayu. Sekarang mana ada lagi. Malaysia bukan lagi Tanah Melayu.

Singapura, Indonesia, Selatan Thailand, Vietnam, Selatan Myanmar, Filipina, Taiwan (Farmosa) & Brunei yang sepatutnya bumi kita serumpun pun nampaknya sering saja kita berbalahan sesama kita.

Malaysia kini cubalah buat bancian Melayunya hanya sekitar 50+% sahaja. Tak mungkin Melayu ada 60% di bumi sendiri. Dasar kerajaan kini memudahkan lagi kemasukan bangsa asing, jika dulu wanita warganegara yang berkahwin dengan kaum asing suaminya 5 tahun layak minta Pemastautin Tetap Malaysia (MyPR). Sekarang isteri warga asing pun telah layak dalam tempoh 5 tahun memohon MyPR . MyPR ini pasti akan membiak dengan cepatnya.

Maknanya lima tahun lagi besar kemungkinan Melayu akan pupus atau menjadi penduduk minoriti di negara sendiri.

Cuba kita perhatikan berapa ramai PATI & rakyat asing datang berhijrah ke sini. Kaum cina ramai bawa gadis dari sana kalau pun tidak sebagai isteri tetapi pekerja di syarikat mereka. Tak terkecuali kaum india.

Secara lojik pun bumi ini bumi kita kenapa penduduknya makin berkurangan kaum kita. Bumi mereka amat besar & luas. Penghubungan kini pun amat pantas.

Satu hari nanti landasan keretapi akan bersambung sampai ke negara China pun India. Masa itu baru kita sedar betapa kecilnya bumi milik kita habis dikerumuni oleh kaum lain.

Sesuatu kena dilakukan untuk memantau kemasukan kaum asing ini & dasar kita kena lebih ketat demi sayangkan bangsa kita.

Hanya generasi muda yang perlu disedarkan lantaran mereka bakal pemimpin, orang macam saya & Sdr Anyss akan pergi.

Sejarah itu sebagai acuan tamadun kita. Tanpa sejarah apa makna asal kejadian kita. Takutnya nanti Agung sekadar lambang & hiasan. Jika kita buang sejarah maka kedudukan Agung itu pasti tergugat. Sementelah ujudnya Agung lantaran sejarah membuktikan kebesaran Kesultanan Melayu tercatat di dalam sejarah tanah air.

Sebaiknya jangan layan gesaan kaum pendatang ini. Bangsa pribumi seharusnya diutamakan. Bukanlah kita ini kaum pelampau menimbulkan isu ini tetapi kita risau anak cucu kita jadi pelarian satu hari nanti lantaran sikap rakus kaum pendatang ini.

11:53 PM

nota kaki;


Dari situs http://pmr.penerangan.gov.my/

.

Permit Masuk

Permit masuk adalah satu permit untuk masuk dan berada di Malaysia dibawah Seksyen 10 Akta Imigresen 1963. Kelulusan Permit Masuk ini melayakkan pemohon untuk mendapatkan taraf pemastautin tetap di Malaysia.


Semua permohonan Permit Masuk hendaklah dibuat di Jabatan Imigresen Malaysia. Golongan yang layak memohon :-

  1. Isteri dan anak dibawah umur 6 tahun untuk 2 kategori dibawah.
  2. Isteri kepada warganegara Malaysia yang tinggal secara terus menerus selama 5 tahun atau lebih.
  3. Anak-anak dibawah umur 6 tahun kepada warganegara Malaysia.
  4. Orang yang mempunyai kepakaran dan kelulusan professional.
  5. Orang yang mempunyai sijil yang dikeluarkan oleh Menteri mengesahkan kemasukkannya memberi faedah ekonomi kepada negara.
  6. Mana-mana orang atas dasar belas kasihan
  7. Kelulusan terletak kepada Ketua Pengarah Imigresen Malaysia.
Sesekali elok cari sejarah kita di Google; sebahagian sila klik sini http://ms.wikipedia.org/wiki/Malaysia untuk tahu serba sedikit pergolakan di negara kita.

4 ulasan:

V.I.C @ D.I.A.N.A berkata...

Setelah saya periksa rupanya ada satu lagi melayu yang hampir pupus penggunaannya... KERETAPI TANAH MELAYU. heheheheh..

Dulu ketika saya di tingkatan 4 kalau tak salah nama Bahasa Malaysia telah ditukar ke Bahasa Melayu. Tapi saya tak sedar yang ia dah ditukar kembali kepada Bahasa Melaysia. Sungguh saya ketinggalan kalau benar begitu.

zeqzeq berkata...

melayu campur siam jawo afrika.kelabu asap

iDAN berkata...

Sdr Diana,

Sekarang telah ditukar kembali ke Bahasa Melayu, itu pun setelah pelbagai perjuangan golongan pecinta bahasa di negara kita.

Harap-harap jangan sampai KTM pun mahu ditukar namanya. Samalah masalah pelajaran Sains & Matematik setelah diperdebat & sampai diadakan tunjuk perasaan barulah ianya akan kembali ke Bahasa Melayu.

Kita juga yang membuat Melayu itu semakin layu.

iDAN berkata...

Sdr Zeq,

Selain Siam, Jawo, Afrika, Lombok & Bangla, gadis kita ramai juga bernikah dengan kaum cina & india.

Nampaknya kita kembali ke zaman penjajah dulu bagaimana orang kita ramai kahwin dengan kaum Arab.

Yang paling kita takut jangan sampai agama Islam itu tidak terjaga jika bernikah dengan kaum lain.