Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

22 September 2016

Nasib Perasa Yang Bersara 5 Tahun Lalu ii.Peluit Ralit

Ini antara jawaban dari pihak JPA; Terima kasihlah banyak-banyak dengan jasa baik serta maklum balas tentang rayuan atau cadangan sy. Memang ada semakan yang dibuat tahun 2007 tapi sayangnya tidak merujuk ke jawatan sy semasa itu.

Malahan pihak JPA membuat rombakan gaji tidak tepat ke sasaran kerjaya sebahagian staf teknikal seperti sy & rakan lain ada sebilangan 200 staf; berbanding yang sy & rakan sy terhumban ke bahagian pentadbiran tangga gaji N. Mungkin masalah ini terlindung atau masalah terpencil sebab UPM sendiri ketika itu tidak mengkaji pun mendekati bidang kerjaya staf mereka di bahagian tenikal.

Perkara ini ada sy buat ada ke BPA sebelum sy bersara. 2009.

(3. Mengenai kenyataan pengadu bahawa rombakan gaji telah dijumudkan sekitar 10 tahun yang lepas, ianya fakta yang kurang tepat kerana kali terakhir Kerajaan membuat semakan gaji perkhidmatan awam adalah pada tahun 2012 seperti mana yang dijelaskan di dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 tahun 2012 iaitu Kenaikan Gaji Pegawai Perkhidmaatan Awam Persekutuan di Bawah Sistem Saraan Malaysia. Malah, sebelum bersara pada tahun 2009, pengadu sendiri telahpun menikmati semakan / penyelarasan gaji seperti yang diumumkan oleh Kerajaan pada tahun 2007 dan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7 Tahun 2007 iaitu Pemberian Kenaikan Gaji Kepada Pegawai Perkhidmaatan Awam Persekutuan di Bawah Sistem Saraan Malaysia.)
Peluit Ralit

Cer tenguk bagaimana staf bersara terpaksa bersaing dalam dunia makmur Msia; terpaksa menghadapi persaraan dengan hanya kenaikan tahunan sekitar RM20 berbanding pekerja lain yang mendapat paling rendah kenaikan RM100;

(pemandu pun lebih tinggi kenaikan tahunan mereka sekitar RM120 rombakan baru ini)

Perlu diingat ramai juga pesara masih membayar hutang rumah tanpa pun ada elaun perumahan mereka... atau jua elaun perkhidmitan awam (nama pun duduk rehat x kerja lagi).

Cadangan sy sekadar RM50 kenaikan tahunan paling rendah ini tak sampai pun 50% berbanding kenaikan yang dinikmati staf awam kini.

Ianya tertolak... emm bersyukurlah apa yang ada.

Peluit RalitIni antara kenaikan tahunan pesara kalangan staf awam sekadar RM22. Barangan GST sahaja sudah ambik 6% terpaksa bayar; belum barangan pelik lain yang naik melambung harganya... RM22 sebulan kenaikan mampukan hidup bahagia di Msia makmur ini?.

Tiada ulasan: