Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

25 Disember 2009

Khabar dari Gold Coast (Singgahsana)

Aku baru sahaja balik dari Econsave sekilo Terung Pendek (saiz sebiji tak sampai sejengkal) RM4.59. Maknanya sebiji terung cinonik sekitar 5 kupang. Itu di Econsave belum di kedai mamak! Gila ke apa melambungnya harga sayuran di Malaysia. Alasan kukuh faktor cuaca; banjir sana sini. Kebun sayur semua ranap kut!

iDAN: 2011 .... mungkin kami akan ke Australia!

erismy : jln pergi Gold Coast dgn Milah ke?

iDAN: yup!

erismy : that's good

iDAN: Kalau tak dapat tido kat rumah eris buat khemah depan rumah pun tak apa! tak tau cerita sebenarnya tapi Kak Mila telah bincang dengan anak-anak!

erismy : alah...! sementara ni ader 1 bilik kosong...cuma mesin jahit dgn meja study ajer ader

erismy : rumah aku ader 3 bilik 2 tingkat

iDAN: Kak Mila kata kawan dia kat sana... tak pasti tidur rumag Eris mungkin rumah kawannya siapa kawannya tu saya tak pasti! ingat tak tenguk salji bulan berapa ada salji kat sana kat mana ada salji iyer!?

erismy : 90 minit dari Brisbane..... 2 jam dari Gold Coast kut! adalah salji!

iDAN: kalau pun bukan musim sejuk... musim bunga menarik juga! Musim sejuk ... ada salji bulan berapa iyer? kalau musim sejuk dapat jalan ke mana agaknya?.

erismy : tempat aku ....Toowoomba bulan 6 sampai 9 winter

iDAN: tak kan tak ada salji di Toowoomba Australia tu?

erismy : tempat kami salji tak turun cuma turun hujan batu walaupun -5 darjah! kalau ader pun salji kena pergi kawasan tinggi spt di kawasam pergunungan. Toowoomba memang tak ader salji...yg ader kena pergi bawah sikit sempadan Queensland dan New South Wales; Peak Mountain di Stanthorpe itupun jarang-jarang pergunungan di Sydney!.

iDAN: jauh tak kalau ikut jalan darat? kalau naik keretapi katakan 2 jam dari Gold Coast tambangnya sekitar berapa iyer?... emmm! kena tenguk peta baru faham kut!

( Dua jam keretapi laju di sini macam Jenaris ke sekitar Ipoh! takkanlah mahal sangat!. Emmm! angan-angan sahaja kut! nak jejak kaki ke Gold Coast tu! Kalau dapat duit terpijak atau sesiapa bolen sponsor okey!lah.)


iDAN: anak-anak 'cam mana?

erismy : anak okey!.....si Nazmeen anak sulung aku ni asyik panggil Santa Claus maklumlah dkt sekolah tgh celebrate!.

Kelopak : oooo syoklah dia dapat hadiah nanti!,

iDAN: si Nazmeen dah pantai cakap orang putih tak?

erismy : pandai...! kalah mungkin bapaknya dan emaknya.

iDAN: cepat kan... budak2 memang macam tu! itu untungnya campur org putih

iDAN: kata nak cari DVD filem Australia, mahal tak DVD kat sana?

erismy : Semua pakai DVD ori .... dan blue ray, mahallah sikit blue ray kena guna pemain apalah pulak!
(Dulu aku pernah cit cat pasal gaji Pencuci di sana; memang mengejutkan!; terlampau tinggi gaji mereka banding negara kita yang nilai mata wangnya tiga kali lebih rendah!)

iDAN : katanya dulu gaji Pencuci dapat berapa sejam...

erismy : memang lumayan jadi kerja mcm odd job ni. 20 dollar... AUD20 SEJAM

iDAN: Gandaan berapa duit kita iyer!?

erismy : Xrm3.11

iDAN: wow! lebih dari RM60 sejam

erismy : lumayan.....dkt sini org kutip buah pun lumayan!

iDAN: itu sebab dah selalu saya cakap org M'sia ini teruk terhimpit; Pencuci bayangkan dibayar gaji RM600 sebulan nak makan apa?.

erismy : banyak bapak Indonesia dari MAKASAR, KEPULAUAN LOMBOK DARI JAM
9 mlm smpi 11 mlm ... seminggu dapat AUD 400!

iDAN: Emmm! jika kita congak 400x3 = AUD1,200 ; cukup kerja tiga minggu AUD 1200 emmm! gandakan rm3.11! Dah macam gaji pegawai besar di sektor awam.

erismy : dkt sini cashier pun lumayan senang2 tiga empat ribu duit kita!

erismy : dkt sini aku makan anggur, parsele, blue beri!

iDAN: Huh! anggur sini mahal... jarang dapat makan! sana berapa sekilo duit mereka

erismy : kalau pasar ahad AUD4 untuk 1 guni, pernah makan seedless anggur rangup mcm keropok!

iDAN: Mana nak dapat anggur rangup & sesegar itu Eris oii! Di TESCO pun anggur kecut California sekilo mesti sekitar RM11.99

(Gaji mahal barangan pula murah! Bayangkan RM4 dapat seguni anggur RM1 dapat paling tidak 8 biji epal)

iDAN: Tempat kerja macam mana? okey tak?

erismy : best nya dkt sini technician ......simple, lecturer simple pergi kerja pakai seluar pendek bertopi koboi mcm mendiang Steve Irvin Crocodile Hunter!.

iDAN: Bestlah kalau macam tu!

erismy : dkt sini masjid besar..peliknya universiti punyer

iDAN: baguss!

erismy : imam ader dua dari Indonesia dan Mesir

IDAN: ooo kutbah iman endon tu cakap Melayu atau Inggeris

erismy : bahasa Inggeris

iDAN: bagusnya!

erismy : meriah kalau ramadhan, sembahyang raya

iDAN: nanti sumbat2lah gambar tu di Facebook boleh saya curi2 masuk dalam blog tu...

(Maknanya di negara orang putih mengamalkan kebebasan beragama, maka itu tak hairan orang Melayu kita amat suka tinggal di Australia; tak ada apa pun nak dirisaukan. Aman & jenayah pun tak seteruk sini. Had laju di lebuh raya sana pun sekitar 90km sejam; kita yang suka menggadai nyawa. 110km sejam, rempit lagi laju sampai kena saman!. Eris selalu pernah cerita pemandu di sana sangat berhemah, cukup hormat dengan pemandu lain terutama pejalan kaki)

(Esok! Mungkin sekitar 3 hari aku tak klik internet; senyaplah blog ini! sebab akan melancong ke sekitar Lumut, Batu Gajah & Kota Bharu Perak talian tel bimbit mungkin dibuka 0169094343 dalam tempoh bercuti tersebut jika ada sebarang kecemasan kontak aku iyer!)
  • Takrif : Ader : ada.. bahasa pasar
  • Punyer : punya.. bahasa pasar
  • Ajer : sahaja bahasa pasar
  • 'cam : macam bahasa ringkas

9 ulasan:

ejaa berkata...

yup btol..
mmg best2.

nmz berkata...

hmm, kebenaran mengenai australia..di sydney juga begitu...peramah penduduknya...serta buah2an n tarikannya semua..
kalau tgh murah buah2an memang murah..beli 1guni bawang, hrganya 8dollar je..besar lagi..kentang juge..hehe
apapun,
selamat bercuti di australia..sng2 singgah sydney juga:))

silent reader sblum ni.haha.trtarik nak ulas yg ini:)

azieazah berkata...

Saya selalu masuk blog sorang wanita kelahiran Ijok Selangor yang bermastautin di Australia. Dia selalu ceritakan cara hidup di sana.. Sangat menarik..

(lemongrass.blogspot.com)

zeqzeq berkata...

naluri insan ingin bebas tanpa kongkongan,,hhee

zeqzeq berkata...

ikut jom...

iDAN berkata...

Sdr Ejaa;

Jika memang kita punyai saudara mara atau berpeluang melancong ke Australia cubalah bandingkan nilai kehidupan & harga barangan di sana.

Janganlah dibandingkan dengan nilai matawang mereka; jika memang kita tahu pencuci di sana pun bergaji lebih 10 kali ganda; Nilaikan betapa mewah kehidupan mereka dengan AUD & RM kita jika membeli belah di TESCO mereka.

iDAN berkata...

Sdr Nmz:

Kita memang mahukan maklumat terbuka; apakah benar kita selesa dengan kadar kenaikan barangan yang menggila di negara kita. Sedangkan kita menuju ke arah negara maju.

Negara maju yang bagaimana jika kita terpaksa berhutang kenderaan sehingga 10 tahun;

Ramai rakan saya yang baru balik dari luar negara amat takut membeli belah di Malaysia. Takut duit tak cukup katanya. Bayangkan 1 guni bawang baru AUD8, kentang pun main beli guni boleh kongsi dengan jiran lagi.

Kenapa kita tidak boleh; rasanya faktor cukai itu yang kena diteliti.

iDAN berkata...

Dik Azah;

Nanti kelapangan akan buka blog lemongrass itu; baru balik dari melancong diserang demam pula! teruk sangat. Tak mampu nak menulis blog lagi.

Tak selalu buka e-mel iyer?...

iDAN berkata...

Sdr Zeq; rasanya jika ada rakan di sana setelah ada AirAsia tunggu ada tawaran murah pasti bukan mustahil mahu melancong ke Australia.

Setiap kita mesti ada impian melawat negara orang.