Translate

||| Tentang Aku |||

Foto saya
Jenaris, Kajang Selangor, Malaysia
¤¤ Penyair nan tidak akan berhenti memaparkan sesuatu. Berkata benar biar pahit sekali pun. Kata kata biarlah membawa makna. Makna jangan berbau hina.¤¤

Perlu Baca

masalah tanah pusaka Md Sesh masih tidak selesai Klik Label: Pusaka Mengambil hak milik orang lain tanpa mengikut panduan Islam adalah HARAM; akta tanah yang dipinda oleh manusia hanya perangkap NERAKA bagi mereka yang tamak akan harta dunia

10 Ogos 2009

Asam Pedas Bertam Ulu (Harum Aroma)

Kiriman: Syahila
Sumber: Noriah Salim, Kg. Bertam Ulu, Melaka.


Bahan-Bahan: 1 cawan minyak masak
1 ekor ikan patin sederhana besar
2 helai daun limau purut
Garam dan sedikit gula

Bahan A:-

1 ½ sudu teh jintan putih
2 ½ sudu teh jintan manis

Bahan B:-

6 biji bawang merah }
2 ulas bawang putih }
3 cm halia } dikisar
7 cm kunyit hidup }
3 cm belacan }
2 cm lengkuas }

Bahan C:-

30 tangkai cili kering }dikisar
2 batang serai

Bahan D:-

1 mangkuk sederhana besar air asam jawa
Air secukupnya

Bahan E:-

2 kuntum bunga kantan
Daun kesum secukupnya

Cara:

1. Panaskan minyak. Setelah itu, masukkan halba diikuti Bahan A. Setelah naik bau, masukkan Bahan B.

2. Setelah bahan B kelihatan agak garing, masukkan Bahan C beserta serai. Biarkan cili agak pecah minyak, baru dimasukkan Bahan D dan Bahan E. Biar menggelegak.

3. Kemudian bolehlah dimasukkan ikan patin, garam dan sedikit gula. Apabila ikan masak, tutupkan api dan akhir sekali terus dimasukkan daun limau purut yg telah disiat-siat sedikit.

Cadangan Hidangan:

Untuk hidangan 4 orang

Tambahan:

Apabila menumis rempah, jangan tunggu sehingga bahan tersebut hangus.

Mesra.net

Tiada ulasan: