Kiriman: Syahila
Sumber: Noriah Salim, Kg. Bertam Ulu, Melaka.
Bahan-Bahan: 1 cawan minyak masak
1 ekor ikan patin sederhana besar
2 helai daun limau purut
Garam dan sedikit gula
Bahan A:-
1 ½ sudu teh jintan putih
2 ½ sudu teh jintan manis
Bahan B:-
6 biji bawang merah }
2 ulas bawang putih }
3 cm halia } dikisar
7 cm kunyit hidup }
3 cm belacan }
2 cm lengkuas }
Bahan C:-
30 tangkai cili kering }dikisar
2 batang serai
Bahan D:-
1 mangkuk sederhana besar air asam jawa
Air secukupnya
Bahan E:-
2 kuntum bunga kantan
Daun kesum secukupnya
Cara:
1. Panaskan minyak. Setelah itu, masukkan halba diikuti Bahan A. Setelah naik bau, masukkan Bahan B.
2. Setelah bahan B kelihatan agak garing, masukkan Bahan C beserta serai. Biarkan cili agak pecah minyak, baru dimasukkan Bahan D dan Bahan E. Biar menggelegak.
3. Kemudian bolehlah dimasukkan ikan patin, garam dan sedikit gula. Apabila ikan masak, tutupkan api dan akhir sekali terus dimasukkan daun limau purut yg telah disiat-siat sedikit.
Cadangan Hidangan:
Untuk hidangan 4 orang
Tambahan:
Apabila menumis rempah, jangan tunggu sehingga bahan tersebut hangus.
Mesra.net
Tiada ulasan:
Catat Ulasan